Katie Haun: Žalba na nedavnu sudsku odluku o XRP-u izgleda “malo verovatna”

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Keti Han, bivša tužiteljka Ministarstva pravde i investitor u kripto venturu, komentarisala je nedavnu sudsku odluku u vezi pravnog spora između Ripple-a i Komisije za hartije od vrednosti i berze.
  • Iako je žalba moguća, Han je izrazila sumnju u želju SEC-a za pravnom jasnoćom i trenutnom žalbom.

Investitor u kripto venturu i bivša tužiteljka Ministarstva pravde Keti Han iznela je svoje mišljenje o nedavnoj sudskoj odluci u trogodišnjem pravnom sporu Ripple-a sa Komisijom za hartije od vrednosti i berze. 

U tvitu, Han je rekla da je sudova odluka, koja je utvrdila da prodaja XRP-a na javnim berzama nije predstavljala prodaju neregistrovanih hartija od vrednosti, “dobra vest za industriju”.

“Konsenzus je da je sud povukao razumnu liniju – razlikujući sam XRP (koji nije ugovor o investiranju i stoga nije hartija od vrednosti) i određene transakcije XRP-a u kojima su institucionalni investitori direktno plaćali novac Ripple-u i Ripple je pravio ugovorne obaveze u zamenu, stvarajući ugovor o investiranju prema Howey-u”, rekla je Han u tvitu

Han je prethodno sarađivala sa Krisom Diksonom, vodeći kripto fondovi a16z. Pokrenula je Haun Ventures, koji je navodno prikupio više od 1 milijarde dolara imovine, 2022. godine. 

Han je rekla da je žalba na odluku sudije Analise Torres iz okružnog suda SAD “moguća”, ali je dodala da “trenutna žalba deluje malo verovatno, kako zbog toga što bi agencija morala da zatraži od suda da razdvoji ovu odluku od dela koji ide na suđenje, tako i zbog toga što sumnjam da SEC zaista želi pravnu jasnoću”.

Da bude jasno, borba Ripple-a sa SEC-om daleko je od završene. Osim toga, sudija Torres je takođe presudila da je Ripple prekršio zakone o hartijama od vrednosti kada je prodao XRP sofisticiranim institucionalnim investitorima. 

Ipak, nekoliko učesnika na tržištu primetilo je da bi ova odluka mogla biti povoljna za druge kripto firme u njihovim trenutnim pravnim postupcima, pri čemu je investiciona banka JPMorgan primetila da bi mogla koristiti Coinbase-u. 

“Na prvi pogled, ova odluka izgleda kao pobeda za Coinbase u njegovom nedavnom sudskom sporu sa SEC-om”, napisali su analitičari JPMorgan-a predvođeni Kennethom Worthingtonom u izveštaju u petak. “Vidimo da je Coinbase u najboljoj poziciji da se koristi od poboljšanog poverenja i regulatorne jasnoće, s obzirom na vodeći položaj Coinbase-a i poštovanu reputaciju u industriji”.