Kripto istražitelj tvrdi da je YouTuber ‘Blue’ umiješan u prevaru od 1,5 miliona dolara.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Istraživanje kripto detektiva ZachXBT tvrdi da je YouTuber poznat kao “Blue” bio uključen u phishing prevare koristeći NFT drainer tehnologiju Monkey i druge slične usluge kako bi ukrao preko 1,5 miliona dolara.

Kripto detektiv ZachXBT otkrio je istraživanje o YouTuberu poznatom kao Blue ili Jack, otkrivajući navodno uključenost u više kripto prevara koje su korištene za krađu više od 1,5 miliona dolara. 

Nakon što je stekao popularnost putem video igara i trolanja, Blue je stekao značajan broj pratilaca od preko 122.000 pretplatnika na YouTubeu pre nego što se upustio u svet kripto prevara 2021. godine, tvrdi Zach navodi na Twitteru.

Procureli post sa Blue-ovog Snapchata povezao ga je sa Ethereum ENS adresom cool-breeze.eth koja je u oktobru 2022. godine kupila Bored Ape Yacht Club 8668 NFT, prema Zachu. Istražujući finansiranje ove adrese, kripto detektiv je rekao da je otkrio prilive od preko 85 ETH, otprilike jednu trećinu ukradenih sredstava, direktno povezanih sa adresama povezanim sa Monkey Drainer phishing prevarama.

Monkey Drainer, poznati kripto drainer, navodno je ukrao ukupno 24 miliona dolara. U februaru ove godine, Monkey je odlučio završiti. U oproštajnoj poruci, njegov razvojni tim je rekao da “svi mladi kriminalci na internetu ne bi trebali izgubiti sebe u potrazi za lakim novcem.” Preporučili su svojim klijentima da koriste konkurentski drainer poznat kao Venom.

Na Discordu, Blue se često hvalio svojim uspešnim prevarama i kupovinom BAYC NFT-a, prema Zachu, pokazujući snimke ekrana sa internih Discord servera koji ukazuju da je Blue takođe instruirao druge osobe u svojim metodama prevare.

Raskošne kupovine

Nakon navodnog sukoba sa Monkey-jem zbog jedne određene phishing prevare koja je rezultirala time da mu je ukraden BAYC, Blue je nastavio sa prevarom pod novim ENS adresama koristeći druge drainer usluge, rekao je Zach, sa raskošnim kupovinama od satova do automobila i Roblox predmeta finansiranih ukradenim sredstvima.

Primarni metod Blue-a bio je spamovanje na Twitteru sa verifikovanim nalozima, dodao je Zach, pružajući primer korisnika @g13m koji je postao žrtva takve phishing prevare u julu, gubeći otprilike 213.000 dolara vrednosti ETH i USDT-a na lažnom sajtu za Doodles NFT. Blue je navodno zaradio 49 ETH i 74.000 dolara u USDT-u nakon plaćanja naknade draineru.

Još jedna krađa uključivala je @ystrickler, rekao je Zach, koji je imao phished Milady i Squiggle NFT-ove, vredne oko 12 ETH. Blue je dobio 10,3 ETH nakon plaćanja naknade draineru na ENS adresu purplelobster.eth, prema Zachu.

“Odgurnjavajuće je videti ove phishing prevarante koji ne pokazuju nikakav kajanje i troše sredstva na bezukusne stvari”, rekao je Zach rekao. “Dodatne informacije o Blue-u (Jack-u) su podeljene sa više njegovih žrtava kako bi se na kraju preduzele pravne mere.”