Kripto rudar Hive se pridružuje AI trendu, izbacuje blockchain iz imena.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Hive Digital, koji se ranije fokusirao na rudarenje kriptovaluta, okreće se veštačkoj inteligenciji.
  • Firma ne samo da je izbacila “blokčejn” iz svog imena, već će svoju računarsku moć usmeriti ka napajanju alata veštačke inteligencije poput ChatGPT-a.

Hive Digital, kompanija poznata po svojoj sposobnosti za rudarenje kriptovaluta, menja fokus i okreće se veštačkoj inteligenciji – i izbacuje blokčejn iz svog imena. 

Firma namerava da koristi svoju flotu Nvidia GPU-ova za napajanje cloud tehnologije koja podržava ChatGPT i druge alate veštačke inteligencije.

“Promena imena i strateški zaokret ukazuju na naš napredni put kao kompanije”, rekao je predsednik i izvršni direktor Hive-a, Aydin Kilic, u saopštenju. “Računarstvo visokih performansi, koje je u velikoj meri pokretano GPU procesnom snagom, danas se neverovatno brzo razvija”

“Obuka ovih alata, od ChatGPT-a do Midjourney-a, zahteva računanje visokih performansi GPU-ova”, nastavio je Kilic. “Kako se preduzeća prilagođavaju novom svetu veštačke inteligencije, verujemo da će tražiti kompanije poput Hive-a da razviju sopstvene alate veštačke inteligencije i da im pruže konkurentsku prednost u ovom novom dobu digitalnih informacija.”

Deonica kompanije je porasla za 2,8% na Torontskoj berzi, prema TradingView-u.

Trka kriptovaluta za veštačkom inteligencijom

Kompanija je krajem prošle godine saopštila da su prihodi od rudarenja GPU-om “dramatično smanjeni” nakon The Merge-a. Danas je saopšteno da će kompanija zadržati “jaku prisutnost” u rudarenju Bitkoina.

Kripto industrija je žurno prihvatila veštačku inteligenciju kako su alati poput ChatGPT-a postali dominantni ove godine. Na primer, Solana implementira alat veštačke inteligencije koji pomaže “normijima” da izaberu NFT-ove, dok su kripto-fokusirane venture firme nedavno finansirale seed rundu u iznosu od 2,8 miliona dolara za startap za veštačku inteligenciju AwesomeQA.