Kripto kriminal smanjen za više od 65%, kaže Chainalysis.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Dnevni priliv kripto valuta u nezakonite aktivnosti je manji u poređenju sa prethodnim godinama. 

Kripto vezani kriminal je značajno opao, prema podacima iz Chainalysis-a.

Novi izveštaj analitičke firme primećuje da je dnevni priliv kripto valuta u nezakonite usluge manji u odnosu na prethodne godine. Od početka godine do juna, priliv kripto valuta u nezakonite entitete, koji obuhvata sankcionisane pojedince ili grupe, je manji za 65% u odnosu na isti period prošle godine.

Izveštaj primećuje da je smanjenje nezakonitih kripto transakcija nadmašilo opšti pad kripto transakcija povezanih sa padom cene tokena.

“Obim transakcija je opao u celini, ali pad je mnogo manji za legitimne usluge, koje su doživele samo pad od 28% u prilivu”, kaže firma. 

“Drugim rečima, došlo je do povlačenja tržišta, ali obim nezakonitih kripto transakcija opada mnogo više od obima legitimnih kripto transakcija.”

Ransomware odstupa od trenda

Ipak, ransomware napadi su oblik kriminala zasnovan na kripto valutama koji se povećava u prevalenciji. Chainalysis je otkrio da su napadači ransomware-a na putu da ostvare drugu najveću godinu u istoriji, s obzirom da su od početka godine do juna izvukli oko 449,1 milion dolara. 

“Ako se ovaj tempo nastavi, napadači ransomware-a će iznuditi 898,6 miliona dolara od žrtava u 2023. godini, zaostajući samo za 939,9 miliona dolara iz 2021. godine”, kaže firma.