Mysten Labs-ov Sui omogućava liquid staking

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukratko:

  • Sui otkriva funkcionalnost koja omogućava “vlasnicima tokena da dobiju izvedene tokene proporcionalne vrednosti njihovih uloženih Sui tokena”.

Najnovije ažuriranje mreže Sui Network, Layer 1 blockchaina Mysten Labs, dodalo je podršku za liquid staking svog matičnog tokena.

Liquid staking je kada stejkeri dobijaju izvedene tokene proporcijalno tokenima koje su stejkovali. Izvedeni tokeni obično odražavaju vrednost uloženih tokena, možda sa malim odstupanjem, i omogućavaju stejkerima pristup vrednosti koja bi inače bila zaključana.

“Ažuriranje će omogućiti developerima da ponude usluge koje omogućavaju vlasnicima tokena da dobiju izvedene tokene proporcionalne vrednosti njihovih uloženih Sui tokena”, rekla je platforma u saopštenju. “Sui developeri će sada moći da ponude non-custodial liquid staking rešenja.”

Sui, Layer 1 blockchain koji se takmiči sa drugim mrežama poput Solane, Aptosa i Seija, razvijen je od strane Mysten Labsa i lansiran na mainnet-u u maju. Mysten Labs je osnovan 2021. godine od strane bivših izvršnih direktora Meta.

Likvidni staking

Platforma za blockchain i pametne ugovore je rekla da za razliku od drugih mreža, poput Lido koji izdaje izvedene tokene i “određuje” gde se delegiraju uloženi tokeni, Sui korisnicima omogućava da ulože svoje originalne tokene kod validatora po svom izboru, umesto da “prepuste ovu odgovornost likvid staking protokolu.”

“Likvidni staking ima korist od promovisanja decentralizacije pružajući veću korist stejkerima i time povećavajući podsticaje za stejkovanje i obezbeđivanje blockchain mreža”, rekao je Sui u svom saopštenju. “Međutim, ograničavanje izbora validatora za stejkere ima suprotan efekat koncentrisanja moći u jednom ili nekoliko validatora na mreži. Sui-ova formulacija tlikvidnog stejkinga izbegava ovu zamku.”


Izvor: The Block