NY Fed izveštava o plaćanjima digitalnim sredstvima (CBDC)

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Grupa velikih finansijskih kompanija i Federalna rezerva Njujorka objavili su rezultate višemesečnog eksperimenta za koji su korišćeni tokenizovani dolari za brže i pouzdanije plaćanje.
  • Projekat ne znači da je Fed doneo odluku o izdavanju digitalne valute centralne banke (CBDC), ali deluje da je to neminovnost.

Federalna rezerva Njujorka i nekoliko velikih američkih banaka, uključujući Wells Fargo i Citi, izvestili su o uspehu sa eksperimentom za koji je korišćena tehnologija distribuirane glavne knjige za domaća i međunarodna plaćanja između različitih finansijskih institucija.

Sistem plaćanja, nazvan “regulisana mreža obaveza”, uspeo je u pet testiranih oblasti: programabilnosti, privatnosti, interoperabilnosti sa drugim veleprodajnim sistemima plaćanja, dostupnosti tokom celog dana i nedelje, i brzini poravnanja.

Program koncepta testirao je kako domaća tako i međunarodna plaćanja između glavnih finansijskih institucija, uključujući Federalnu rezervu Njujorka i finansijske kompanije koje nisu banke.

“Posebno, perspektiva globalnog, trenutnog sistema plaćanja u američkim dolarima koji bi mogao koristiti međunarodna poravnanja zaslužuje dalje ozbiljno proučavanje”, rekao je Toni Mekloflin, izvršni direktor Citi-ja zadužen za nove načine plaćanja i razvoj poslovanja, u izjavi grupe o testu. “Važno je da regulisani finansijski sektor snažno razmotri najnovije tehnologije kako bi se osiguralo da globalna digitalna ekonomija može da napreduje na odgovoran način.”

Veliki finansijski učesnici

Učesnici su uključivali Citi, BNY Mellon, HSBC, PNC Bank, TD Bank, Truist, U.S. Bank, Wells Fargo, Mastercard, Federalnu rezervu Njujorka i međunarodni sistem za razmenu plaćanja Swift.

“RLN predstavlja putovanje – umesto odredišta”, rekao je Raj Dhamodharan, šef kripto i blokčejn odeljenja u Mastercard-u, u saopštenju. “Radom u celom ekosistemu kako bismo rešili zajednički problem, imamo priliku da unapredimo finansijska poravnanja u velikom obimu u korist šireg ekosistema plaćanja.”

Projekat je koristio privatnu distribuiranu glavnu knjigu koristeći samo američke dolare. U programu koncepta nisu korišćene spoljne digitalne imovine, uključujući stabilne kriptovalute.

Grupa je naglasila da centralna banka digitalne valute koja se koristila u eksperimentu ne znači da je Federalna rezerva odlučila da usvoji digitalnu valutu centralne banke, već da je eksperiment koristio CBDC namenjen za plaćanje između finansijskih institucija kao koncept dokaza za korišćenje tehnologije između centralnih banaka i komercijalnih banaka za velika, plaćanja između dve banake, što se često i dešavaju.. Projekat je takođe koristio digitalne depozitne tokene za maloprodajne banke.

Iako još uvek nije doneta odluka o sledećim koracima, druge oblasti u kojima distribuirana glavna knjiga može biti uključena su hartije od vrednosti poput akcija i obveznica.

Ovo su veliki i opasni koraci za budućnost finansijskog sistema, stoga preporučujemo fokus na starom dobrom kešu, plemenitim metalima i kvalitetnim kriptovalutama.


Pronađite nas na Telegramu.