Obim trgovanja kriptovalutama opao je za 23% u drugom kvartalu dok je dominacija Binance-a opala.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Trgovački obim za drugo tromesečje na prvih 10 kripto berzi smanjen je za 23% u odnosu na prethodno tromesečje.
  • Tržišna dominacija Binance-a je opala, ali i dalje drži prvo mesto.

Ukupan trgovački obim prvih 10 kripto berzi u drugom tromesečju premašio je 8 biliona dolara, što predstavlja pad od 23% u odnosu na prethodno tromesečje.

Binance je zadržao svoju poziciju kao vodeća berza, uprkos smanjenju tržišnog udela od 3% na malo više od 50%. Bybit, Bitget, MEXC i Huobi su svi zabeležili male poraste u rastu, pri čemu je OKX zabeležio najveći porast od 1,9%, prema izveštaju kripto istraživačke firme TokenInsight. Gate, KuCoin i Coinbase su zabeležili blagi pad, dok je Upbit pao za 2,4%.

TokenInsight je rekao da bi Binance-ova promocija nulte provizije za trgovanje koja je završena u martu mogla biti razlog za pad, iako je kompanija takođe bila pod regulatornim nadzorom tokom tromesečja, s obzirom da je Komisija za hartije od vrednosti i berze podnela tužbu protiv berze, tvrdeći da je prekršila američke zakone o hartijama od vrednosti.

Četiri najveće kripto berze prema trgovačkom obimu, koje uključuju Binance, OKX, Bybit i Bitget, zajedno imaju tržišni udeo od 85%.

Tržišni udeo kripto berzi u drugom tromesečju. Slika: TokenInsight.

Obim trgovanja spot i derivatima

Obim trgovanja spotom na prvih 10 berzi u drugom tromesečju 2023. godine iznosio je 1,3 biliona dolara, što predstavlja značajan pad od 44,8% u odnosu na prvo tromesečje i pad od 52,5% u odnosu na drugo tromesečje 2022. godine. Binance je i dalje vodeća berza na tržištu spota, uprkos padu od 9% na udeo od 55,3%, dok su Bybit i Bitget zabeležili najveće poraste.

Obim trgovanja derivatima dostigao je 6,7 biliona dolara u drugom tromesečju, što predstavlja pad od 14,6% u odnosu na prvo tromesečje i pad od 50,7% u odnosu na drugo tromesečje 2022. godine. Binance je ponovo zadržao dominaciju na tržištu kripto derivata, sa tržišnim udelom od 54%. OKX je sledio sa udelom od 18%, dok su Bybit i Bitget zauzeli treće i četvrto mesto, redom.

Od prvih 10 kripto berzi koje su izdale tokene, BGB token Bitget-a je zabeležio najveći porast cene u drugom tromesečju, od 22,6%. LEO token Bitfinex-a i OKB token OKX-a takođe su se dobro kotirali, sa porastom od 15,4% odnosno 7,1%. Međutim, svi ostali tokensi berzi su zabeležili negativne prinose tokom tromesečja.

Ukupno gledano, kripto tržište je doživelo relativno stagnantan drugi tromesečje u poređenju sa krajem prvog tromesečja, pri čemu je ukupna tržišna kapitalizacija ostala oko 1,2 biliona dolara, a cena bitkoina fluktuirala oko 30.000 dolara.