SEC priznaje podnošenje zahteva za bitcoin ETF od strane BlackRock-a, Bitwise-a i drugih.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Spot Bitcoin ETF kompanije Bitwise je zvanično priznat od strane SEC-a.
  • Menadžer digitalne imovine sa sedištem u San Francisku je ponovo podneo svoj ETF 28. juna

Komisija za hartije od vrednosti i berze je zvanično priznala aplikacije za spot Bitcoin ETF od strane menadžera imovine uključujući BlackRock i Bitwise.

Regulator je rekao u petak da takođe pregleda aplikacije za fondove uključujući Wise Origin Bitcoin Trust, WisdomTree Bitcoin Trust, VanEck Bitcoin Trust i Invesco Galaxy Bitcoin ETF.

Bitwise, menadžer digitalne imovine sa sedištem u San Francisku, prvi put je podneo zahtev za spot Bitcoin ETF u oktobru 2021. godine, ali je izmenio i ponovo podneo svoju aplikaciju 28. juna ove godine.

“Obaveštenje o podnošenju predloga za promenu pravila u vezi sa listiranjem i trgovanjem akcijama Bitwise bitcoin ETP Trust-a u skladu sa pravilom 8.201-E New York Stock Exchange ARCA, akcijama poverenja zasnovanim na robama,” rekao je SEC u obaveštenju. Slična obaveštenja su data i za ostale predložene fondove.

Bitwise-ov zahtev prati niz institucionalnih aplikacija, podstaknutih BlackRock-ovom aplikacijom za spot Bitcoin ETF 15. juna.

Prateći BlackRock-ove korake

Povodom ponovnog podnošenja zahteva kompanije Bitwise, glavni investicioni direktor Matthew Hougan je rekao za CoinDesk: “Morate da obratite pažnju kada Blackrock dolazi na tržište, jer su oni najveći izdavač ETF-a na svetu, oni su veoma pažljivi i povezani.”

“Moram da kažem da je to bio važan signal,” dodao je.

Hougan nije mogao da se detaljnije izjasni o specifičnom sporazumu o deljenju nadzora za Bitwise-ov ETF. “Najuspešnija aplikacija za spot Bitcoin ETF će morati da uključi više analiza. To uključuje analizu fokusa na CME tržište i očigledno je da su sporazumi o deljenju nadzora interesantna ideja. Ali, mislim da će Bitwise pristupiti tome na sveobuhvatan način”, dodao je.

Ukupna imovina pod upravljanjem (AUM) kompanija BlackRock, Fidelity, Invesco, WisdomTree, VanEck, Ark Invest, Valkyrie i Bitwise Asset Management, koji su nedavno ponovo podneli zahteve za spot Bitcoin ETF, iznosi oko 15,39 biliona dolara.

(Ažurirano sa dodatnim priznanjima od strane SEC-a.)