Ordinalni tokeni na Ethereumu premašili su 1 milion dolara u prometu.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Protokol Ethscriptions omogućava korisnicima da kreiraju tokene koristeći calldata na Ethereum blockchain-u.
  • Njegov kreator tvrdi da Ethscriptions predstavlja ekonomičnu alternativu za NFT-ove na Ethereum blockchain-u.

Tokene izdati koristeći novi protokol poznat kao Ethscriptions, koji crpi inspiraciju iz Bitcoin Ordinals, premašili su 560 ether ($1 milion) u trgovačkom obimu od svog lansiranja sredinom juna, prema podacima sa OpenSea.

Ethscriptions, takođe poznat kao ESC-20 standard tokena od strane svojih korisnika, pruža način korisnicima da kreiraju jedinstvene tokene koristeći transakcioni calldata na Ethereum blockchain-u. Protokol je lansiran sredinom juna od strane Ethereum developera Toma Lehmana. 

Ethscriptions crpi inspiraciju iz Bitcoin Ordinals, koji koristi proces poznat kao “inscription” da dodeli slikovne podatke pojedinačnim satoshima širom Bitcoin mreže. Međutim, Ethscriptions koristi drugačiju strategiju, koristeći transakcioni calldata da generiše jedinstvene NFT-slične slikovne artefakte koji su ugrađeni u Ethereum transakcije.

Kao open-source projekat, Ethscriptions je izazvao interes među trgovcima, s obzirom na porast trgovačkog obima na preko $1 milion u samo nekoliko nedelja. Jedan od najistaknutijih Ethscriptions koji se aktivno trguje je kopija poznate CryptoPunks NFT kolekcije, između ostalih.

Ipak, protokol se trenutno nalazi u visoko spekulativnoj fazi, nedostajući jasnu vrednosnu ponudu. Ova neizvesnost može biti posledica postojeće prihvaćenosti NFT-ova koji koriste ERC-721 standard tokena, često smatranog podrazumevanim mehanizmom za generisanje i trgovinu slikovnim kolekcionarskim predmetima na Ethereum blockchain-u. Uprkos tome, njegov kreator Tom Lehman tvrdi da Ethscriptions predstavlja ekonomičnu alternativu za Ethereum NFT-ove.

Lehman je izjavio da Ethscriptions ima fokus na korišćenju calldata kao skladišta podataka za razmenu stvari poput slikovne umetnosti. Ovo može biti pristupačna alternativa visokim računarskim troškovima povezanim sa izvršavanjem složenih pametnih ugovora na Ethereum-u, posebno za projekte bez trenutnih finansijskih povrata poput trgovanja “JPEG-ovima.” 

“Zašto verujem da će Ethscriptions nadmašiti NFT-ove? Zato što su NFT-ovi samo za bogate ljude, a Ethscriptions su za sve.” Lehman je tvrdio.

Kako funkcioniše Ethscriptions?

U Ethereum-u, calldata se odnosi na polje u transakciji koje sadrži potpis funkcije i enkodiranu logiku neophodnu za pozivanje određene funkcije u pametnom ugovoru. 

Ovaj calldata se tradicionalno koristi za specificiranje instrukcija pametnom ugovoru o tome koju funkciju izvršiti i sa kojim parametrima koji su nepromenljivo zabeleženi na blockchain-u sa transakcijom. Međutim, Ethscriptions koristi calldata na nov način za kreiranje umetničkih kolekcionarskih predmeta.

U Ethscriptions-u, slika ili drugi podaci se konvertuju u heksadecimalni format, a zatim se ovi konvertovani podaci stavljaju u calldata polje transakcije od 0 ETH. Kada se podaci zabeleže na blockchain-u, efektivno se kreira “Ethscription,” slično kao NFT.

Podaci se mogu indeksirati radi jednostavnog pronalaženja i pregleda od strane svih koji mogu pristupiti blockchain-u. Važno je napomenuti da iako ovaj metod omogućava kreiranje jedinstvenih digitalnih artefakata, Ethscriptions se ne ponašaju tačno kao tradicionalni NFT-ovi. Ne pridržavaju se ERC-721 standarda (standard najčešće povezan sa NFT-ovima na Ethereum-u) i ne mogu se prenositi ili prodavati na isti način. Umesto toga, oni su jedinstvene reprezentacije podataka trajno zabeleženih na Ethereum blockchain-u.