Ethereum Layer 2 mreža Starknet planira nadogradnju “Quantum Leap” 12. jula.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Starknet, Ethereum Layer 2 mreža, priprema se da ovog meseca izda veliko unapređenje pod nazivom ‘Quantum Leap’.
  • Ovo unapređenje ima za cilj da značajno poveća broj transakcija po sekundi na mreži.

Starknet, Ethereum Layer 2 mreža, priprema se da ovog meseca izda unapređenje kako bi povećala kapacitet za transakcije po sekundi.

Trenutno se nalazi u fazi testiranja, verzija Starknet 12.0 čeka odobrenje od strane Starknet zajednice putem trenutnog glasanja. Ako prođe validaciju zajednice, unapređenje će biti implementirano na glavnu mrežu. Nakon posvećenog perioda inženjeringa od strane StarkWare-a, LambdaClass-a i drugih učesnika u Starknet ekosistemu, unapređenje je prvi put pušteno na Goerli testnetu 3. jula.

“Nova verzija Starknet-a, Quantum Leap, upravo je ono što ime sugeriše – skok u TPS-u, kakav još niko nije postigao u Ethereum ekosistemu”, rekao je Eli Ben-Sasson, suosnivač StarkWare-a.

Starknet, decentralizovana Layer 2 mreža, koristi rešenje koje se klasifikuje kao Zero Knowledge roll-up, koje kondenzuje više transakcija na vanmrežnom sloju i objavljuje ih zajedno na Ethereum mreži. StarkWare je bio originalni arhitekta Starknet-a, koristeći Stark kriptografski mehanizam koji je tim izumeo. Danas, StarkWare je deo saradničke grupe doprinosilaca koji oblikuju evoluciju Starknet-a, pri čemu su operacije i putanja mreže sada pod nadzorom Starknet Fondacije.

Poboljšanje skalabilnosti Ethereum-a sa Starknet-om

Dok se očekuje da će unapređenje postaviti Starknet na vrh TPS rang liste za Ethereum Layer 2 skalabilna rešenja, takođe će poboljšati latenciju, sa očekivanim vremenom uključivanja od manje od 15 sekundi u normalnim uslovima. Prema StarkWare-u, očekuje se da će to pomoći u skaliranju DeFi aplikacija i gejming niše omogućavajući brže transakcije i veći protok za korisnike.

Starknet putanja uključuje planove za verziju 13.0 kasnije ove godine koja ima za cilj smanjenje troškova transakcija. Verzija 14 će, s druge strane, uvesti sistem u kojem programeri mogu platiti dodatno kako bi prioritetno obradili transakcije, čime se stvara tržište za blok prostor na Layer 2 mreži.

Ben-Sasson je dodao da će jedan od glavnih fokusa za Starknet mrežu u budućnosti biti iskorišćavanje funkcionalnosti apstrakcije naloga. Mehanizam bi mogao omogućiti inovativne integracije unutar kripto aplikacija, poput korišćenja dvofaktorne autentifikacije za potpisivanje kripto transakcija i oporavak novčanika.