Starknet implementira nadogradnju ‘Quantum Leap’ koja povećava brzinu mreže.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Tim Starknet je implementirao nadogradnju Quantum Leap na glavnoj mreži.
  • Nadogradnja je pokazala doslednu isporuku od 37 transakcija u sekundi (TPS) tokom testiranja.

Tim Starknet je implementirao nadogradnju Quantum Leap – Starknet V12.0 na glavnoj mreži, što je rezultiralo povećanjem propusnosti mreže.

Nadogradnja je debitovana na Ethereum glavnoj mreži u sredu, nakon višenedeljnog testiranja na Goerli testnoj mreži. Tokom ovog perioda, mreža se približila trocifrenom broju transakcija u sekundi (TPS). Tim, međutim, navodi da ciljaju da postignu stotine transakcija u sekundi do kraja trećeg kvartala.

Tim je primetio da je nadogradnja Quantum Leap pokazala doslednu isporuku od 37 TPS tokom faze testiranja, sa povremenim skokovima do 90 TPS. Ovo predstavlja značajan porast u odnosu na prethodne brzine mreže od 10 TPS.

Starknet je decentralizovana Layer 2 mreža koja uključuje rešenja zasnovana na validnosti. Ova rešenja koriste vrstu tehnologije zero-knowledge roll-up koja kondenzuje više transakcija van lanca i objavljuje ih zajedno na Ethereum mreži.

“Postigli smo dosledan TPS od 37, a zatim u vrhuncima u ranim jutarnjim satima srede, gotovo smo dostigli 100 transfera transakcija u sekundi”, rekao je Uri Kolodny, suosnivač i izvršni direktor StarkWare-a u saopštenju. “Rekli smo da bi ova nadogradnja potencijalno mogla dostići TPS u stotinama u okviru trećeg kvartala, i samo smo se nadali da će stres test potvrditi da smo na pravom putu.”

Poboljšanje latencije

Pored povećanja propusnosti, Quantum Leap je doneo poboljšanja u latenciji. Nadogradnja je smanjila vreme do uključivanja na manje od 10 sekundi u normalnim uslovima.

“Osim toga, ciljali smo na latenciju ispod 15 sekundi, a na kraju je većina transakcija imala vreme do uključivanja ispod 10 sekundi”, dodao je Kolodny.

StarkWare očekuje da će ova poboljšanja pomoći u skaliranju Ethereum aplikacija u oblastima kao što su DeFi i gejming, pružajući brže transakcije i veću propusnost korisnicima.

Današnje ažuriranje se poklapa sa značajnim povećanjem depozita na Starknet-u. Prošle nedelje, analitičar na lančanom nivou Nansen je otkrio da je više od 500.000 jedinstvenih novčanika do sada prenelo sredstva sa Ethereum-a na Starknet, ukupno deponujući preko 65 miliona dolara na mreži. Značajno je da je priliv depozita na Starknet značajno ubrzao od sredine marta ove godine, nakon odluke o povećanju limita depozita, rekao je Nansen.

Tim Starknet-a takođe je izneo planove za verziju 13.0 kasnije ove godine, sa namerom da smanji troškove transakcija. Osim toga, verzija 14.0, koja će biti objavljena kasnije, će uvesti sistem koji omogućava developerima da prioritetizuju transakcije putem dodatne nadoknade. Ova verzija će doprineti stvaranju tržišta za blok prostor na Layer 2 mreži.