Posle FTX-a, senatori žele da Gensler uradi više kako bi regulisao kripto industriju.

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • Sen. Dick Durbin, D-Ill., drugi najviši rangirani demokrata u Senatu, iskoristio je veći deo svog vremena za pitanja sa predsednikom Komisije za hartije od vrednosti i berzu, Garyjem Genslerom, tokom svedočenja u sredu da kritikuje kripto industriju.

Senatori oba politička tabora koji nadgledaju Komisiju za hartije od vrednosti i berzu pritisli su predsednika SEC-a, Garyja Genslera, da još oštrije deluje protiv kripto kompanija. 

Sen. Dick Durbin, D-Ill., drugi najviši rangirani demokrata u Senatu, iskoristio je veći deo svog vremena za pitanja sa regulatorom tokom svedočenja u sredu da kritikuje kripto industriju i da pritisne Genslera da bude agresivniji u njenoj regulaciji. 

“Potrošili su milijarde dolara na ugovore o imenovanju sportskih arena ili stadiona kako bi stekli pogrešno poverenje kod svakodnevnih Amerikanaca i manipulisali cenama sa lažnim tokenima bez osnovne vrednosti”, rekao je Durbin, istovremeno ukazujući na optužbe upućene FTX-u, Binance-u i drugima da nisu adekvatno zaštitili ili obezbedili imovinu klijenata. “Ovo se dešava iznova i iznova. Ovo ne zvuči kao Amerika.” 

Durbin je takođe ukazao na napore industrije da lobira Kongres, rekavši da nikada nije tražio novac od industrije, ali da je bio iznenađen kada je saznao da je njegova kampanja dobila 20.000 dolara od sektora. Propali kripto mogul Sam Bankman-Fried bio je jedan od najvećih političkih donatora u SAD-u tokom poslednja dva izborna ciklusa, uglavnom demokratama, iako je u intervjuu tvrdio da je tajno dao milione i republikancima. Neke od optužbi koje su federalni tužioci podigli protiv Bankman-Frieda odnose se na kršenje zakona o finansiranju kampanje. 

“Nisam to tražio i nisam shvatio da sam to dobio”, rekao je demokrata iz Ilinoisa. “Ali oni igraju svuda gde mogu da kupe uticaj u procesu.”

Durbin je zatim pritisnuo predsednika SEC-a o tome kako “zaštititi američke potrošače od kriptovaluta u budućnosti”.  

Iako je Gensler priznao da ima “veliki broj loših aktera u polju”, branio je osnovnu tehnologiju dok je zatražio više finansiranja za svoju agenciju kako bi regulisao industriju.  

Predsednik SEC-a je kritikovao kombinovanje različitih funkcija tržišta na trgovačkim platformama, ponavljajući tačku koju je već ranije izneo da “nikada ne bismo dozvolili da Njujorška berza trguje protiv svojih klijenata.” 

Kritika FTX-a i donošenje pravila

Sen. John Kennedy, republikanac iz Luizijane, pitao je Genslera zašto nije zatražio hitnu zabranu kako bi naterao propalog kripto giganta FTX da privremeno obustavi operacije pre nego što je kompanija propala u novembru. Agencija je nedavno tražila, ali nije dobila, potpunu zabranu za obustavu operacija od strane Binance.US. 

“Zašto to niste uradili? To je za šta vas plaćamo”, upitao je Kennedy, istovremeno nazivajući propalog kripto mogula Sama Bankman-Frieda “četvrtim učesnikom u takmičenju za najbolji izgled kao Džon Beluši.” 

Gensler je suštinski odgovorio da istrage oduzimaju vreme.

“Istragu vodimo po pravilima. Vi, siguran sam, i američka javnost želite da pratimo činjenice, da pratimo zakon, da pravilno izdajemo pozive za svedočenje ljudima”, dodajući da “istražni ciljevi efikasno troše vreme.” 

Sen. Bill Hagerty, R-Tenn., pitao je Genslera o kompanijama i programerima koji napuštaju SAD zbog trenja sa pravnim sistemom. Hagerty je delimično obrazložio svoje primedbe time što je industriju lakše pratiti, a regulatori su bolje u mogućnosti da spreče prevare kupaca, ako je industrija uglavnom u SAD-u. 

“Ono što sam video da se događa samo ove godine je da je udeo stabilnih kovanica u SAD-u opao, broj radnih mesta za razvoj blokčejna u SAD-u je smanjen, i mislim da se događa da se igrači industrije sele u inostranstvo u druge jurisdikcije gde su pravila jasnija”, rekao je Hagerty. “Da li bismo, da imamo snažan skup pravila ovde, imali mogućnost da pratimo nezakonite aktere koji deluju ovde u Americi i postoji li način za jasnoću?” 

Gensler je odgovorio da industrija uglavnom odlazi jer je “izgrađena delimično na poslovnom modelu ‘uhvati nas ako možeš'”, dodajući da projekti i firme traže “regulatornu arbitražu” tako što se uspostavljaju u zemljama poput Bahama koje imaju manje aktivne finansijske regulative i pravosuđa. 

Predsednik SEC-a je uporedio većinu tokena sa investicijama u rizični kapital. 

“Većina investicija u rizični kapital propada, samo statistički, tako da je mnogo ovih tokena, ako ih posmatrate kao startape, verovatno osuđeno na propast, a ipak ne pružaju potpune, fer i istinite informacije javnosti koja investira”, rekao je Gensler.