Gensler želi svežih 109 miliona dolara kako bi pomogao SEC-u da obuzda “Divlji zapad” kriptovaluta.

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • Predsednik Komisije za hartije od vrednosti i berze, Gary Gensler, je zatražio od senatora dodatna sredstva za sprovođenje zakona i tehnologiju u regulatoru tržišta, delimično za njegovu aktivnost sprovođenja zakona na tržištima kriptovaluta. 

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti i berze, Gary Gensler, nazvao je tržišta kriptovaluta “Divlji zapad” dok je tražio od senatora dodatnih 109 miliona dolara za budžet njegove agencije za sprovođenje zakona. 

Dodatna sredstva, ako budu odobrena od strane Kongresa, biće povećana na 1,4 milijarde dolara za sprovođenje zakona od strane SEC-a.

SEC je u federalnoj fiskalnoj godini 2022. godine pokrenuo više od 750 postupaka sprovođenja zakona na tržištima koje reguliše. To je devetoprocentni porast u odnosu na isti period prethodne godine, a postupci su rezultirali kaznama i povraćajima u iznosu od 6,4 milijarde dolara. 

“U međuvremenu, brza tehnološka inovacija na finansijskim tržištima dovela je do zloupotreba u novim i nastajućim oblastima, posebno u prostoru kriptovaluta. Za rešavanje ovoga su potrebni novi alati, stručnost i resursi”, rekao je Gensler senatorima u svom uvodnom svedočenju pred pododbora Senatskog odbora za odobravanje sredstava. 

Tehnološki troškovi

Gensler takođe traži od Kongresa 393 miliona dolara za tehnološke troškove. To uključuje analizu podataka i kibernetičku bezbednost, kao i druge potrebe. 

“Da bismo stavili ove cifre u kontekst, ovi troškovi su mali u poređenju sa onim što neki od najvećih učesnika na tržištu troše u jednom mesecu na tehnologiju”, rekao je senatorima.

Ukupno, predsednik SEC-a želi da poveća finansiranje agencije u svim odeljenjima sa 4,7 milijardi dolara na 5,1 milijardu dolara u ovoj federalnoj fiskalnoj godini.