Predlog zakona Senata bi pooštrio pravila za pranje novca i sankcije u vezi sa DeFi.

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • Predlog zakona, koji je predstavio senator Jack Reed iz R.I., bi stavio odgovornost na one koji kontrolišu DeFi projekte ako se prekrše zakoni. 
  • Kripto zagovornici su kritikovali predlog zakona u sredu, tvrdeći da bi mogao “zabraniti razvoj DeFi-a”. 

Bipartizanska grupa senatora je predstavila predlog zakona koji bi pooštrio postojeće propise usmerene na suzbijanje pranja novca i izbegavanje sankcija tako što bi precizirao kako se oni primenjuju na decentralizovane finansije.

Zakon o unapređenju i sprovođenju nacionalne bezbednosti kripto-sredstava, koji je predstavljen u utorak, takođe ima za cilj jačanje sposobnosti Ministarstva finansija da sprovodi te propise sa DeFi projektima.

“Ovaj zakon jača alate Ministarstva finansija za zaštitu naše nacionalne i ekonomske bezbednosti. Narko-karteli, trgovci ljudima i slični ne bi trebalo da mogu koristiti DeFi platforme da bi izbegli pravdu – njihove žrtve zaslužuju bolje”, rekao je senator Jack Reed iz R.I., koji je predstavio zakon i član je Senatskog odbora za bankarstvo, u saopštenju.  

Senator Mark Warner iz Virdžinije, senator Mitt Romney iz Jute i senator Mike Rounds iz Južne Dakote takođe su suosnivači zakona. 

Predlog zakona bi stavio odgovornost na one koji kontrolišu DeFi projekte ako se prekrše zakoni, slično kao što postojeće tradicionalne finansijske firme i čak kazina snose odgovornost ako ne spreče pranje novca u svojim uslugama. Ako niko ne kontroliše DeFi projekat, tada će “svako ko uloži više od 25 miliona dolara u razvoj projekta biti odgovoran.” 

Predlog zakona takođe bi zahtevao od operatera kripto bankomata da provere identitete korisnika.

Drugi predlozi zakona su se bavili suzbijanjem korišćenja digitalnih sredstava u pranju novca. Senatori Elizabeth Warren iz Masačusetsa i Roger Marshall iz Kanzasa su prošle godine predstavili predlog zakona za pooštravanje pravila o pranju novca za digitalna sredstva, iako nije otišao dalje. Warren je obećala da će ponovo predstaviti zakonodavstvo za ovaj Kongres.

Zagovornici DeFi-a se suprotstavljaju

Predlog zakona bi “efektivno zabranio razvoj DeFi-a u zemlji”, tvrdi Miller Whitehouse-Levine, izvršni direktor DeFi Education Fund, u saopštenju koje osuđuje zakonodavstvo. “Nažalost, ovaj pristup nije samo nesrazmeran odgovor na nezakonitu upotrebu DeFi-a, već i rizikuje podrivanje postojećeg uvida i dosega američke policijske uprave u aktivnosti kripto transakcija među pojedincima”, rekao je Whitehouse-Levine. 

Yaya Fanusie, direktor za suzbijanje pranja novca i sajber kriminala u Crypto Council for Innovation, industrijskoj grupi, nazvao je predlog zakona “proizvoljnim i nejasnim”, jer primenjuje pravila tradicionalnih finansijskih firmi na svakoga ko kontroliše DeFi protokol ili razvija aplikaciju za korišćenje protokola.