Hejden Adams otkriva UniswapX protokol za agregiranje likvidnosti DEX-a

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Hayden Adams je predstavio novi open-source protokol pod nazivom UniswapX.
  • UniswapX je dizajniran da agregira trgovine sa različitih izvora likvidnosti.

Osnivač Uniswapa, Hayden Adams, je predstavio novi open-source protokol pod nazivom UniswapX koji će agregirati likvidnost sa decentralizovanih berzi.

Protokol, koji je danas objavljen od strane Uniswapa, omogućava korisnicima da pronađu optimalne cene za svoje trgovine putem agregiranja izvora likvidnosti, prema zvaničnom blog postu. Ova usluga agregatora je lansirana kao beta funkcija na Uniswap Labs-ovoj platformi na Ethereumu.

UniswapX ima za cilj da bude otvorena mreža trećih strana nazvana “fillers” koji se takmiče u popunjavanju zamena koristeći likvidnost sa decentralizovanih berzi svih verzija Uniswapa ili sopstvenog privatnog inventara, prema rečima Hayden Adamsa.

“Swappers mogu koristiti Uniswap interfejs bez brige da li dobijaju najbolju cenu, a transakcije će uvek biti transparentno zabeležene i izvršene na lancu,” objasnio je Adams. “Sve porudžbine su podržane od strane Uniswap pametnog rutera za porudžbine, koji tera fillere da se takmiče sa Uniswap v1, v2, v3 i, kada se lansira, v4.”

Uniswap je najveći decentralizovani protokol za razmenu po dnevnom obimu trgovanja. Samo u poslednjih 24 sata, decentralizovani protokol za razmenu je obradio otprilike $260 miliona na svojoj verziji 3 platformi na Ethereum glavnoj mreži.

Trgovine bez gasa i zaštita od MEV-a na UniswapX

Jedna od glavnih karakteristika UniswapX-a će biti izvršenje bez gasa, što omogućava swappersima da autorizuju van-lančane porudžbine dok filleri plaćaju gasne takse umesto njih.

“Sa UniswapX-om, swappers potpisuju jedinstvenu van-lančanu porudžbinu, koju zatim filleri podnose na lancu i plaćaju gas umesto swappersa,” rekao je Adams. “Pošto swappersi ne moraju plaćati gas, ne zahtevaju mrežni token lanca (poput ETH, MATIC) za trgovanje.”

Protokol će takođe imati mogućnost zaštite od maksimalno ekstraktabilne vrednosti (MEV) – što rezultira poboljšanim cenama zamena i odvraćanjem od zlonamernog izvlačenja vrednosti od strane učesnika u mreži kao što je sandwiching, dodao je Adams. U tu svrhu, takozvani filleri će biti motivisani da koriste privatne prenosne releje prilikom rutiranja porudžbina ka likvidnostima na lancu.

UniswapX takođe uključuje prekidač za protokolnu naknadu koji se može aktivirati kasnije ako ga odobri glasanje od strane Uniswap-ovog upravnog tela.

Adams je naglasio da će UniswapX biti nepromenljiv i da Uniswap Labs ne može izmeniti ili zaustaviti njegov ugovor. Korisnici će zadržati samostalno čuvanje svojih sredstava tokom zamena.