Uniswap v4 se očekuje da će biti pokrenut nakon nadogradnje Cancun na Ethereumu i sigurnosne provere.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  •  Uniswap Fondacija je otkrila okvirni raspored za lansiranje Uniswap verzije 4 (v4) protokola.
  • Raspored za lansiranje zavisi od uspešne implementacije Ethereum Cancun nadogradnje, koja je planirana za kraj septembra, i završetka temeljnog procesa revizije nakon toga.

Uniswap Fondacija je podelila detalje o rasporedu za nadolazeće lansiranje Uniswap verzije 4 (v4) protokola.

Erin Koen, vođa upravljanja u Uniswap Fondaciji, izjavila je da se lansiranje očekuje kasnije ove godine. Ovaj vremenski okvir zavisi od uspešne implementacije nadolazeće Ethereum Cancun nadogradnje (planirane za kraj septembra). Takođe će biti potrebno završetak sveobuhvatnog procesa revizije koji može trajati do četiri meseca nakon Cancun-a.

Koen je rekla The Block-u da proces revizije neće početi pre Cancun-a.

Ponovno izmišljanje Uniswap-a: uvođenje “hooks” u verziji 4

Uniswap, najveći decentralizovani protokol za razmenu, priprema se za svoju sledeću značajnu evoluciju sa izdanjem verzije 4 (v4). Njegov nacrt koda objavljen 13. juna ukazuje na prelazak ka modularnijoj strukturi razmene, pretežno kroz uključivanje “hooks”. Ovi hooks su pametni ugovori koji će omogućiti dodatno prilagođavanje u Uniswap-ovim bazenima likvidnosti korišćenjem metoda kao što su dinamičke naknade, limitirane narudžbine na lancu i prilagođeni on-chain orakli.

Lansiranje v4 će takođe uvesti “flash accounting” sistem koji će rezultirati nižim naknadama za pružaoce likvidnosti. Ovaj sistem se razlikuje od v3 modela koji je prenosio sredstva u i iz bazena nakon svake razmene. Umesto toga, novi metod prenosi samo neto salda.

Tim Uniswap-a očekuje da će flash accounting dovesti do značajne uštede gasa u v4. Mehanički se oslanja na “tranzijentno skladištenje”, koje će biti aktivirano predloženom EIP-1153 promenom u Ethereum-ovom protokolu, koja će biti integrisana u nadolazeću Cancun nadogradnju.

U ovom kontekstu, Koen je rekla da je sledeća faza u razvojnom procesu v4 “faza zamrznutog protokola”. Ova faza uključuje uključivanje EIP-1153 u v4 kod. Stoga je lansiranje uslovljeno uspešnom integracijom EIP-1153 u Cancun nadogradnju, koja bi se mogla desiti već u septembru. Procenjuje se da će revizija bezbednosti trajati između jednog i četiri meseca nakon Cancun-a.