Poverioci FTX-a tvrde da nisu bili obavešteni o planu za povraćaj sredstava

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukratko:

  • Poverioci FTX-a su kritikovali nacrt reorganizacije koji je objavljen u ponedeljak.
  • Komitet poverilaca je opisao nacrt plana kao samo “ideje” i rekao da nije bilo formalnih razgovora sa dužnicima o tome.

Advokati koji zastupaju većinu poverilaca koji su dužni novac od propalog kripto carstva Sema Bankmana-Frida kritikovali su nacrt nacrta reorganizacije koji je objavio FTX-ov privremeni rukovodilac i rekli su da advokati koji zastupaju multinacionalnu mrežu kompanija treba više da se angažuju sa njima.

Zvanični komitet nepripuštenih poverilaca se složio sa privremenim rukovodstvom FTX-a, koje je dovedeno da restrukturira grupu kompanija, u vezi sa ponovnim pokretanjem operacija. Ali su rekli da nisu bili uključeni u plan za “ponovno pokretanje” ofšor berze dostupne za korisnike van SAD-a, koji je podnet kasno u ponedeljak u sudu za stečaj.

Neslaganje može usporiti planove za restrukturiranje i produžiti stečajni postupak kroz sudski spor, jer će poverioci imati pravo glasa o konačnom putu napred za grupu uglavnom skandalima i dugovima opterećenih kompanija.

“Ono što je trebalo da bude prekretnica za ove stečajne postupke – podnošenje plana reorganizacije nakon temeljnih pregovora i saradnje u dobroj veri – to nije”, rekao je komitet nepripuštenih poverilaca u saopštenju kasno u ponedeljak. Neslaganje može usporiti planove za restrukturiranje koji su usmereni na vraćanje novca korisnicima i drugim poveriocima.

U nacrtu reorganizacije, dužnici su rekli da nameravaju da podeli podnosioce zahteva u grupe, pri čemu bi korisnici FTX.com ofšor berze bili klasifikovani kao “dotcom korisnici”, a korisnici FTX US kao “korisnici iz SAD-a”. Ti korisnici van SAD-a mogli bi dobiti neke druge oblike nadoknade u vidu akcija ili tokena u novoj ofšor berzi.

Komitet poverilaca je opisao nacrt plana kao samo “ideje” i rekao da nije bilo formalnih razgovora o tome, što ukazuje da FTX ponovno pokretanje je daleko od stvarnosti. Svaki formalni plan bi trebalo da stavi kontrolu nad kompanijom posle reorganizacije u ruke “kvalifikovanih strana” koje su odabrane od strane poverilaca, izjavili su u svom saopštenju.

“Komitet je izuzetno razočaran što dužnici nisu razgovarali sa komitetom o ovim pitanjima niti su ih još razgovarali sa svojim članovima da bi shvatili njihovu važnost”, navodi se u odgovoru.

Komitet je dodao da želi token za oporavak koji je u skladu sa propisima i ponovno pokretanje FTX berze “kako bi poboljšao povraćaj poverilaca”.

Poverioci žele da daju svoj doprinos budućim planovima, ili će tužiti

Advokati koji zastupaju komitet poverilaca su primetili da su do sada izbegli sudski spor sa korporativnom imovinom, ali su tvrdili da trenutni administratori FTX-a ne čine dovoljno da maksimiziraju povraćaj novca za korisnike i druge koji su izgubili novac u kompaniji, što je pravna obaveza dužnika u američkom stečaju.

“Na primer, Komitet je mesecima tražio od Dužnika da ulože deo svoje gotovo 2,6 milijardi dolara gotovinskog salda u kratkoročne trezorske zapise kako bi generisali veći prihod za imovinu i delimično nadoknadili profesionalne naknade u ovim slučajevima”, pišu advokati iz Paul Hastings i Young Conaway Stargatt & Taylor u svom sudskom saopštenju.

Advokati takođe tvrde da su pružili “plan” za maksimiziranje preostalih kripto sredstava FTX-a i njegovih različitih povezanih lica, Alameda Research i drugih investicionih vozila koja se trenutno nalaze u stečajnom postupku. To uključuje staking, hedging i prodaju “velikog broja kovanica” tih firmi. Komitet poverilaca je kritikovao privremene rukovodioce FTX-a što nisu predložili plan za zaradu od preostale imovine sve do nedavno, i takođe su nazvali predloge za prodaju određene rizične imovine koju poseduju propale kompanije “upitnim”.

Poverilačka grupa je takođe kritikovala više od 330 miliona dolara potrošenih na profesionalne naknade u stečajnom postupku do sada, što ga čini jednim od najskupljih korporativnih stečajeva u istoriji.

“Sa mesečnom stopom sagorevanja profesionalnih naknada od preko 50 miliona dolara, ovi slučajevi ne mogu priuštiti jednostrani pristup planu”, rekao je komitet poverilaca. “Dužnici moraju shvatiti da njihovi korisnici i poverioci neće glasati za plan koji im se nametne bez suštinskog doprinosa i preporuke Komiteta, njihovog fiducijarnog predstavnika.”

Ali ako poverioci počnu da tuže, to bi moglo produžiti proces i povećati ukupne troškove. Advokati koji ih zastupaju su pozvali advokate FTX-a da ih više uključe, dok su zapretili da će odbiti svaki plan restrukturiranja, uključujući onaj koji bi mogao ponovno pokrenuti delove neobično široke mreže međunarodnih kompanija, osim ako taj plan ne uključuje “suštinski doprinos i preporuku” od strane komiteta poverilaca.

“Komitet je spreman da pregovara o planu koji korisnici i poverioci mogu podržati. To će zahtevati spremnost dužnika da slušaju i uključe se, i da ne pokušavaju da zamene svoje mišljenje mišljenjem strana koje zaista poznaju i razumeju tržišta kriptovaluta”, dodaje se u saopštenju.

Postupak se nastavlja u Sudu za stečaj okruga Delaver.


Izvor: The Block