Ripl je optimističan da će američke banke želeti da koriste XRP nakon odluke, kaže CLO: CNBC

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Stu Alderoty, glavni pravni zastupnik Ripple-a, nada se da će američke banke ponovno početi koristiti ODL proizvod tvrtke i XRP token za međunarodne transakcije nakon djelomične pobjede tvrtke protiv SEC-a.

Blockchain plaćanja tvrtke Ripple očekuje da će američke banke i druge financijske institucije ponovno koristiti njihov proizvod On-Demand Liquidity (ODL), koji koristi XRP kao most između fiat valuta za međunarodna plaćanja, nakon mješovite presude u njihovom pravnom sporu s Securities and Exchange Commission (SEC).

Stu Alderoty, glavni pravni zastupnik Ripple-a, izjavio je da tvrtka sa sjedištem u San Franciscu planira započeti razgovore s financijskim tvrtkama ovog kvartala, tijekom intervjua s CNBC-om u petak. Na pitanje hoće li američke banke ponovno koristiti Ripple-ov ODL proizvod nakon presude, “Mislim da je odgovor na to da”, rekao je Alderoty.

“Mislimo da ova odluka daje nadu financijskim institucijama, ili potencijalnim klijentima, da barem dođu i započnu razgovor o problemima s kojima se suočavaju u svom poslovanju u pogledu prijenosa vrijednosti preko granica bez plaćanja ogromnih naknada”, dodao je Alderoty.

Bank of America je testirala Ripple-ovu tehnologiju 2019. godine, iako je navodno čekala da se slučaj zaključi prije daljnje suradnje. American Express i Santander također su sklopili partnerstvo s tvrtkom za međunarodna plaćanja 2017. Većina Ripple-ovih klijenata trenutno se nalazi izvan SAD-a.

Djelomična pobjeda Ripple-a 

Prošlog tjedna, sudac Analisa Torres iz Južnog okružnog suda u New Yorku odbio je izdati sažeti sudski nalog koji su zatražili i SEC i Ripple u vezi s pitanjem je li XRP neregistrirani vrijednosni papir, sada je moguće suđenje.

Regulator vrijednosnih papira optužio je Ripple da je nezakonito prikupio 1,3 milijarde dolara prodajom XRP-a 2020. godine i također tužio izvršnog direktora Brada Garlinghousea i suosnivača Chrisa Larsena. Spor se vrtio oko toga je li Ripple-ov token XRP neregistrirani vrijednosni papir i je li njegova prodaja nezakonita. 

Optužbe SEC-a imale su štetan utjecaj na Ripple-ovo poslovanje, što je rezultiralo gubitkom klijenata i investitora. MoneyGram, vodeća američka tvrtka za prijenos novca, je obustavila partnerstvo s Ripple-om u ožujku 2021. godine zbog tužbe.

Torres je djelomično presudio u korist obje strane. Složila se s argumentom SEC-a da su izravni institucionalni investicijski ugovori koji uključuju XRP bili nezakonite prodaje vrijednosnih papira, ali je podržala Ripple u drugim “slijepim” programskim prodajama, gdje Ripple nije znao tko je kupac, presudivši da te prodaje ne krše zakone o vrijednosnim papirima. Te prodaje donijele su 728,9 milijuna dolara i 757 milijuna dolara, redom.

Kripto industrija uglavnom je proslavila djelomičnu pobjedu za Ripple, iako je Alderoty priznao da to nije potpuna pobjeda za tvrtku. Nakon djelomičnog poraza, SEC je ostavio mogućnost žalbe na odluku, što nezavisni stručnjaci također očekuju. Međutim, u subotu je Katie Haun, bivša tužiteljica Ministarstva pravosuđa i investitorica u kripto poduzeća, izjavila da je žalba na sudsku odluku “malo vjerojatna”.

Cijena XRP-a je porasla nakon mješovite presude, gotovo se udvostručivši i trgujući po cijeni od 0,95 dolara prvi put u više od godinu dana, dok je dnevni trgovački volumen porastao 18 puta. Trenutno se XRP trguje po cijeni od 0,74 dolara, prema podacima CoinGecko-a. Trenutno je četvrta najveća kriptovaluta s tržišnom kapitalizacijom od 38,5 milijardi dolara.