RISC Zero obezbeđuje 40 miliona dolara u okviru Serije A za virtuelnu mašinu sa nultim znanjem.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • RISC Zero gradi virtuelnu mašinu sa nultim znanjem kako bi programerima pružio jednostavniji način za korišćenje tehnologije.
  • Blockchain Capital je predvodio prikupljanje sredstava u iznosu od 40 miliona dolara u Seriji A.

RISC Zero, startap za kriptovalute sa sedištem u Sijetlu, danas je objavio zatvaranje Serije A finansiranja u iznosu od 40 miliona dolara.

Startap želi da stavi tehnologiju nultog znanja u ruke programera i pružaocima infrastrukture. Njegova virtuelna mašina sa nultim znanjem (zkVM) programerima pruža jednostavniji način za izgradnju aplikacija sa nultim znanjem. Dokazi o nultom znanju su metoda koja je sve popularnija u svetu kriptovaluta, a omogućava jednoj strani da dokaže da je nešto istinito drugoj strani, ne otkrivajući pritom dodatne informacije.

Novac će se koristiti kako bi se omogućilo RISC Zero da lansira Bonsai, svoju računarsku platformu, kao i da je razvija.  

Blockchain Capital preuzima vođstvo

Venture firma za kriptovalute iz San Franciska, Blockchain Capital, predvodila je prikupljanje sredstava, a učestvovali su i Bain Capital Crypto, koji je predvodio prethodnu rundu finansiranja, zajedno sa Galaxy Digital, IOSG, RockawayX, Maven 11, Fenbushi Capital, Delphi Digital, Algaé Ventures, IOBC, Tribute Labs’ Zero Dao, Figment Capital i Alchemy Ventures.

“Zamislite svet u kojem privatnost podataka, bezbednost i poverenje više nisu brige, gde su softverski lanci transparentni i proverljivi, i gde nova generacija aplikacija može da iskoristi moć računanja sa nultim znanjem kako bi rešila neke od najvećih izazova digitalnog doba”, rekao je Bart Stivens, osnivač i upravni partner u Blockchain Capital, u saopštenju.  

“To je obećanje računanja sa nultim znanjem i razlog zbog kojeg ulažemo u RISC Zero.”

Blockchain Capital je bio uključen u nekoliko visoko profilnih kasnijih rundi finansiranja u svetu kriptovaluta u poslednjih nekoliko meseci. On je predvodio prikupljanje sredstava u iznosu od 115 miliona dolara za Worldcoin u maju, kao i Seriju C finansiranja u iznosu od 200 miliona dolara za Matter Labs, tvorca zkSync-a, u novembru prošle godine.