Robinhood, MicroStrategy ostvaruju profit

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukratko:

  • MicroStrategy i Robinhood su ove nedelje objavili profitabilne kvartalne rezultate.
  • Robinhood je objavio snažnije od očekivanog rezultate za drugi kvartal.
  • MicroStrategy nije ispunio očekivanja Wall Streeta.

Ove nedelje, nekoliko kompanija koje posluju u kripto prostoru je objavilo – ili će objaviti – kvartalne rezultate, pružajući uvid u to kako trenutna situacija u vezi digitalnih sredstava može uticati na njihovu dobit.

Već su Robinhood, koji pruža usluge brokerske kuće za kriptovalute, i MicroStrategy – mašina za kupovinu bitkoina Michaela Saylora – objavili kvartalne rezultate, pri čemu su oboje prijavili profitabilne kvartale. Robinhood je iznenadio, dok je MicroStrategy ostao ispod očekivanja Wall Streeta.

Evo detaljnog pregleda rezultata – i u kojoj meri kripto pomaže ili šteti njihovim rezultatima.

Robinhood

Američka brokerska kuća za akcije i opcije je objavila rezultate u sredu, nadmašivši procene Wall Streeta o prihodima – uprkos padu broja trgovaca na platformi koji se klade na kriptovalute i akcije. Ukupni neto prihodi su porasli za 10% na 486 miliona dolara. Cene akcija Robinhooda su pale za 3,34% u trgovanju nakon zatvaranja berze.

Povećanje kamatnih stopa je bilo ključno za dobre rezultate i prvi profitabilni kvartal kompanije od njenog izlaska na berzu, povećavajući neto prihode od kamata na 234 miliona dolara za kvartal. Povoljni uslovi visokih kamatnih stopa omogućavaju Robinhoodu da generiše više prihoda od neiskorišćenog novca koji drži u ime svojih klijenata, kao i od margina koje daje trgovcima.

Što se tiče kriptovaluta, prihodi Robinhooda od trgovanja kriptovalutama su pali za 18% u drugom kvartalu. Ipak, Robinhood je rekao da nastavlja da se razvija, navodeći planove za uvođenje nekustodijskog novčanika kasnije ove godine, što će omogućiti korisnicima da kontrolišu svoje kriptovalute. Kompanija je povukla nekoliko kriptovaluta sa liste nakon što je američka Komisija za hartije od vrednosti tužila Coinbase.

Uprkos smanjenju aktivnosti sa kriptovalutama, glavni finansijski direktor kompanije Jason Warnick je primetio da veruje da su osvojili deo tržišnog udela od konkurencije u manje aktivnom okruženju trgovanja. Evo šta je Warnick rekao:

“Teže je izmeriti tržišni udeo u kriptovalutama. Nije tako jednostavno kao kod akcija i opcija. Ali prema našoj analizi, izgleda da stičemo udeo u novčićima koje nudimo. Što se tiče razloga, verovatno bih ukazao na vrednosnu ponudu. Mislimo da smo najbolje mesto za maloprodajne trgovce za kupovinu kriptovaluta koje nudimo.”

MicroStrategy

MicroStrategy je propustio procene Wall Streeta u utorak, sa padom prihoda od 1% na 120 miliona dolara u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ipak, kompanija sa sedištem u Tysons Corneru u Virdžiniji je postala profitabilna tokom drugog kvartala, a operativni troškovi su se smanjili za više od 88% u poređenju sa istim kvartalom prošle godine.

Akcije kompanije, koje su porasle za više od 180% od početka godine, pale su za više od 9,6% u poslednjih pet dana.

Kripto miljenik tržišta, koji razvija softver za poslovnu inteligenciju i analitiku, je saopštio da je tokom drugog kvartala kupio 12.333 bitkoina (361,4 miliona dolara), čime je ukupno povećao svoje zalihe na preko 152.800 bitkoina do 31. jula. Evo šta je rekao finansijski direktor Andrew Kang:

“Naše zalihe bitkoina su porasle na 152.800 bitkoina do 31. jula 2023. godine, a dodatak od 12.333 bitkoina u drugom kvartalu je najveći rast u jednom kvartalu od drugog kvartala 2021. godine. Efikasno smo prikupili kapital putem našeg programa za izdavanje akcija na tržištu i koristili gotovinu iz poslovanja da nastavimo povećanje bitkoina na našem bilansu. I to smo uradili u okruženju koje obećava povećanje institucionalnog interesa, napredak u transparentnosti računovodstva i stalnu regulatornu jasnoću za bitkoin.

Kompanija je u odvojenom podnesku u utorak saopštila da bi mogla da prikupi do 750 miliona dolara prodajom akcija u svrhu opšteg poslovanja, što bi moglo otvoriti put za kupovinu još više kriptovaluta.

I ta strategija izgleda da osvaja srca Wall Streeta. Analitičari su sve više optimistični u vezi MSTR-a pred objavu kvartalnih rezultata, pri čemu je Berenberg Capital Markets povećao ciljanu cenu akcija sa 430 na 510 dolara. Analitičari u toj firmi smatraju da bi akcije mogle da se valorizuju na osnovu pretpostavke da će bitkoin dostići 56.630 dolara do kraja godine. Evo šta kaže Berenberg:

“Podršku našem očekivanju da će bitkoin značajno valorizovati u narednim mesecima pruža poboljšano raspoloženje koje je izazvano očekivanjem bitkoin halvinga koji se očekuje u aprilu 2024. godine i velikim interesom koji su pokazale velike institucije.”

Kako je CoinDesk izvestio, analitičari u TD Cowen su pohvalili kompaniju zbog njenje “hibridne korporativne strategije” kao deo pokretanja pokrivenosti, opisujući njenu strategiju kupovine bitkoina kao “paradigmu promene”.

Zaista, predsednik MicroStrategy-ja Michael Saylor je rekao za Bloomberg News da očekuje da će kompanija i dalje biti miljenik među investitorima koji traže izloženost bitkoinu, čak i ako Gary Genslerova Komisija za hartije od vrednosti i berze odobri spot bitkoin berzinski fond. Kao najveća javna kompanija koja drži bitkoin na svom balansu,MicroStrategy, često slući kao posrednik

Заиста, председник МицроСтратеги-а Мајкл Сејлор рекао је за Блумберг њуз да очекује да ће ова компанија наставити да буде миљеник међу инвеститорима који траже изложеност биткоинима, чак и ако Комисија за хартије од вредности Гарија Генслера одобри промптни фонд којим се тргује на берзи биткоина. Као највећа јавна компанија која држи биткоин у свом билансу стања, МицроСтратеги је често служио као посредник за криптовалуту, али га је у скорије време надмашио.