Roleksi, luksuzni automobili i Uniswap: SEC-ov slučaj protiv Richarda Hearta

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • SEC tvrdi da je Richard Heart počinio masovna kršenja zakona o vrednosnim papirima dok je nezakonito pumpao cenu tokena koji je pomogao da se stvori.
  • Agencija tvrdi da ima račune za predmete koje je Heart navodno kupio koristeći proneverena sredstva investitora.

Komisija za hartije od vrednosti i berze tužila je Richarda Scheulera – operatera iza Hex tokena, PulseChaina i PulseX-a poznatog kao Richard Heart – zbog prikupljanja preko 1 milijarde dolara u ponudama neregistrovanih hartija od vrednosti od kraja 2019. godine.

“Heart je pozvao investitore da kupe kripto hartije od vrednosti u ponudama koje nije registrovao. Zatim je prevario te investitore trošeći neke od njihovih kripto sredstava na preterano luksuzne proizvode”, rekao je Erik Verner, direktor regionalnog ureda SEC-a u Fort Vortu, u saopštenju koje promoviše tužbu. “Ova akcija ima za cilj zaštitu investicionog javnosti i držanje Hearta odgovornim za njegove postupke.”

Evo nekih dodatnih detalja iz početne tužbe SEC-a protiv Hearta:

Heart je kupovao Ferrari, McClaren i Rolexe koristeći sredstva investitora, tvrdi SEC

Prema regulatorima, Heart je pogrešno usmerio veći deo onoga što je prikupio za Hex i svoje druge projekte u svoje džepove.

“Iako je Heart tvrdio da su ove investicije bile za neodređenu svrhu podrške slobodi govora, nije otkrio da je koristio milione dolara sredstava investitora PulseChaina za kupovinu luksuznih proizvoda za sebe”, tvrde advokati SEC-a u podnesku od ponedeljka.

Samo između 3. avgusta 2021. i 22. septembra 2022, SEC tvrdi da je Heart koristio 12,1 milion dolara sredstava investitora za kupovinu luksuznih automobila i satova.

Heartove kupovine automobila uključivale su McLaren i beli Ferari Roma, dok su njegove kupovine satova uključivale 1,38 miliona dolara potrošenih na jedan Rolex, među četiri koja je Heart kupio u tom periodu, prema listi koja je uključena u početnu tužbu SEC-a.

Heart je takođe navodno potrošio 4,28 miliona dolara sredstava investitora PulseChaina na crni dijamant nazvan “The Enigma”, navodno najveći na svetu, prema SEC-u. Agencijski advokati su rekli da je koristio kombinaciju etra i fiat valute da bi kupio dijamant od Sotheby’s-a.

Stavljanje kletve na investitore

Luksuzni predmeti nisu bili jedina stvar koju je Heart kupovao koristeći sredstva investitora, tvrdi građanska tužba SEC-a. Heart je prodavao Hex putem novčanika na Ethereum blockchainu, prikupivši više od 2,3 miliona etra kroz preko 1,3 miliona transakcija.

Ali prema SEC-u, veći deo navodne potražnje za Hexom bio je veštački, sa “94-97% ETH-a položenog” na taj novčanik “reciklirano kroz takozvanu platformu za trgovanje kripto hartijama od vrednosti”.

Cilj je bio lažiranje trgovačkog obima kako bi se stvorio lažan utisak potražnje za Hexom, tvrdi tužba, istovremeno dajući Heartu i saučesnicima kontrolu nad velikim brojem tokena.

Heart je ponavljao pumpanje svog tokena

U skladu sa nezakonitim ponudama hartija od vrednosti, SEC je rekao da je Heart reklamirao svoj token kao investiciju, iako ga nije registrovao kao takvu.

Tužba citira Hearta sa YouTube livestreama iz 8. novembra 2019. godine koji kaže “ako želite da se obogatite, [Hex je] napravljen za to”, a kasnije tvrdi da se “Hex dizajniran da nadmaši ETH”, dok tvrdi da se vrednost Heka organski uvećala 115 puta u 129 dana.

Heart je takođe tvrdio na livestreamu iz decembra 2019. godine da je Hex “napravljen da nadmaši Ethereum i Bitcoin i sve ostale kriptovalute” i “[Hex] je napravljen da bude najviše cenjena imovina koja je ikada postojala u istoriji čovečanstva. To je dizajnerska namera.”

Godine 2020, Heart je promovisao program nagrada koji je nazvao “BigPayDay”, u kojem bi investitori ulagali Hex tokene za prinose, što SEC tvrdi da je takođe stvorilo “razumna očekivanja za profit”, što je karakteristika definisanja hartije od vrednosti u SAD-u.

Mesto je Istočni okrug Njujorka, zbog Uniswapa

Prema podnesku SEC-a, agencija je izabrala američki okružni sud za Istočni okrug Njujorka kao svoje mesto jer se mnoge transakcije odvijaju na Uniswapu, koji ima programere smeštene u Bruklinu.

“Mesto je odgovarajuće u ovom okrugu jer se mnoge transakcije kripto hartijama od vrednosti opisane u ovom dokumentu odvijaju na Uniswapu, takozvanoj decentralizovanoj platformi za trgovanje kripto hartijama od vrednosti čiji su programeri smešteni u Bruklinu. Heart je posebno dizajnirao PulseX kao fork Uniswapa”, navodi se u tužbi SEC-a. “Dodatno, barem jedan investitor PulseChaina i PulseX-a živi u ovom okrugu.”