SEC prikljupa komentare o predloženim bitcoin ETF-ovima

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukratko:

  • SEC je do sada primio 52 javna komentara o predloženim spot bitcoin ETF-ovima.
  • Prikupili su pisma muzičara, bivšeg igrača kriketa, urbanog planera, mehaničara i fizičara.

Komisija za hartije od vrednosti i berze prima dopise raznolike grupe likova koji učestvuju u javnom komentarisanju procesa za osam aplikacija za spot bitcoin ETF-ove koji su trenutno pod razmatranjem, nakon što je primila pisma od muzičara, bivšeg igrača kriketa, urbanog planera, mehaničara i fizičara.

SEC je dobio većinu podnesaka prošlog meseca, pokrećući proces u kojem svako može da pošalje svoja razmišljanja o predloženim fondovima od strane grupa kao što su BlackRock, Fidelity, VanEck i Invesco. Regulator ima početni period od 45 dana za odlučivanje o predlozima, iako može odložiti taj period kao što je učinio za raniji zahtev od strane Ark Invest i 21Shares.

Dok je uzbuđenje zbog mogućnosti realizacije spot fonda pokrenulo rast cene bitkoina, koji je skočio oko 20% u danima nakon što je BlackRock podneo zahtev. Predsednik SEC-a, Gari Gensler, je ponovio zabrinutost zbog potencijalnih prevara i manipulacije u sektoru kada je upitan o svim aplikacijama prošlog meseca.

Komisija je do sada primila 52 pisma o predloženim fondovima, pri čemu većina izražava podršku. Neki su izrazili skepticizam u vezi sa procesom.

‘Moćna inovacija’

Džozef B Dart, samozaposleni muzičar, je pozvao SEC da odmah odobri sve zahteve, napominjući da SEC ima “obavezu da zaštiti i služi američkim investitorima – pojedincima”. Pol Najt, urbani planer, nazvao je bitkoin “moćnom inovacijom koja promoviše ljudska prava i poboljšava ljudski životni standard.”

Džon Randle, koji je rekao da je profesor fizike na Univerzitetu u Kaliforniji, rekao je da je “krajnje vreme” da se odobre fondovi.

‘Katastrofalna egzistencijalna pretnja’

Najveći broj komentara protiv odobrenja pojavio se u više pisama od “poslovnog konsultanta” koji se naziva The Due Diligence.

“Bitkoin i sve ostale kriptovalute su katastrofalna egzistencijalna pretnja Sjedinjenim Američkim Državama i svetskoj ekonomiji onakvoj kakva trenutno postoji. Američki dolar kao svetska rezervna valuta bi odjednom nestao, bacajući sve u katastrofalni globalni haos,” napisali su u jednom od pisama.

Grayscale se takođe izjasnio protiv novijih podnesaka, tvrdeći da takozvani sporazumi o deljenju nadzora sa Coinbase-om ne bi zadovoljili niti bili neophodni prema trenutnom standardu koji koristi regulator. SEC je prethodno odbio predlog od strane Grayscale-a da pretvori svoj glavni fond GBTC u spot bitcoin ETF.

Drugi su smatrali da je ceo postupak beskoristan u svakom slučaju.

“Naravno, ovo komentarisanje je potpuno besmisleno,” rekao je Naser Husein, samoproglašeni bivši međunarodni igrač kriketa i komentator, u pismu o Wise Origin Bitcoin Trust. “Nijedan od ovih komentara neće biti uzet u obzir, jer je odluka potpuno na volji Garija Genslera u vezi sa kriptovalutama.” Moramo da se složimo da je Naser veoma realističan.

Period za komentare se završava sledeće nedelje, a SEC prihvata pisma za konačne fondove do 11. avgusta.


Izvor: The Block