SEC: DEBT Box su lagali investitore

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukratko:

  • Braća Džejson i Džejkob Anderson, kao i još 15 osoba, prikupili su milione u bitcoinu i etheru od stotina američkih investitora.
  • SEC je saopštio da su lagali o ključnim aspektima svog poslovanja.

Komisija za hartije od vrednosti i berze je dala privremenu zabranu protiv jedne kompanije iz Jute koja posluje pod nazivom “DEBT Box”, nakon što je optužila njene osnivače za prevare investitora u vrednosti od najmanje 49 miliona dolara u kripto šemi. 

Braća Jason i Jacob Anderson, kao i još 15 osoba, prikupili su milione u bitcoinu i etheru od stotina američkih investitora počevši od marta 2021. godine putem svoje kompanije, SEC je saopštio u saopštenju u četvrtak. 

Prodavali su neregistrovane hartije od vrednosti pod nazivom “node licences”, za koje su investitorima rekli da će generisati “kripto asset tokene putem kripto rudarske aktivnosti i da će vrednost različitih tokena koje DEBT Box rudari pokretati poslovne aktivnosti u različitim sektorima”, prema SEC-u. 

Sredstva investitora od prodaje softverskih licenci za node podršku osnovnim poslovnim aktivnostima umesto toga su korišćena za lične potrebe optuženih, uključujući luksuzne automobile, kuće i “raskošna” putovanja, prema SEC-u.

“Tvrdimo da su DEBT Box i njegovi osnivači lagali investitore o gotovo svakom bitnom aspektu njihove neregistrovane ponude hartija od vrednosti, uključujući lažno tvrdjenje da se bave rudarenjem kripto asseta”, rekla je Tracy S. Combs, direktorka SEC-ovog regionalnog ureda u Salt Lake City-ju. “Podneli smo ovu hitnu tužbu da bismo zaštitili žrtve nezakonitih radnji optuženih i sprečili dalju štetu.”

SEC je takođe saopštio da je dao privremeno zamrzavanje imovine i druge hitne mere.

Neregistrovane hartije od vrednosti

Agencija je saopštila da su optuženi prodavali hartije od vrednosti uključujući BLGD, GROW, NATG, XPLR, DLG, ALUM, BEV, BLOX, DRIP, DCM i DEBT. 

SEC je pooštrio nadzor nad kripto industrijom i u prethodnim optužbama protiv kompanija neke kriptovalute je označio kao hartije od vrednosti. Najnovije, agencija je saopštila da je Hex hartija od vrednosti nakon što je optužila njenog osnivača Ričarda Šulera za prodaju neregistrovanih hartija od vrednosti u ponedeljak. 

Čitajte o ostalim primerima sajber kriminala u kripto industriji.


Izvor: The Block