Stabilne kriptovalute mogu biti bolji put od CBDC-a za Kinu, kaže Allaire iz Circle-a: SCMP

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • CEO Circle-a, Jeremy Allaire, izjavio je da bi stabilne kriptovalute vezane za juan mogle biti efikasniji način globalizacije kineske fiat valute od digitalne valute centralne banke.
  • Allaire je prepoznao da je malo verovatno da će kopno Kine otvoriti šire vrata kriptovalutama, ali ostaje optimističan u vezi sa razvojem web3 i regulacijom stabilnih kriptovaluta u Hong Kongu.

CEO Circle-a, Jeremy Allaire, izjavio je da bi stabilne kriptovalute vezane za juan mogle pružiti brži put za globalizaciju kineske valute u odnosu na digitalnu valutu centralne banke (CBDC) eCNY.

“Ako kineska vlada želi da vidi da se RMB koristi slobodnije u svetu trgovine i komercijalnih aktivnosti, moguće je da su stabilne kriptovalute put za to, više nego digitalna valuta centralne banke”, rekao je Allaire u nedavnom intervjuu za South China Morning Post.

Konkretnije, Allaire je rekao da bi stabilna kriptovaluta vezana za juan izvan kopna (CNH) mogla olakšati povećanu upotrebu valute u svetskoj trgovini i komercijalnim aktivnostima. Međutim, tim koji stoji iza privatnih stabilnih kriptovaluta CNH i hongkonškog dolara je uhapšen u maju, prema SCMP.

Kripto centar Hong Konga

Prihvatajući malu verovatnoću da će kopno Kine prihvatiti širu kripto industriju, Allaire je rekao da ostaje optimističan u vezi sa razvojem web3 u hongkonškoj kineskoj specijalnoj administrativnoj regiji i njenim regulatornim pristupom stabilnim kriptovalutama.

“Realnost je da i svako drugo veliko finansijsko tržište na svetu prihvata digitalne aktivnosti, a najveće finansijske institucije na svetu prihvataju digitalne aktivnosti. Dakle, da bi Hong Kong bio relevantan, mora to da uradi”, rekao je Allaire.

“Mislim da postoji podrška kineske vlade za to”, dodao je. “To je drugačije od toga da se kaže da to nešto govori o otvaranju trgovine kriptovalutama na kopnu. Mislim da tu nema ničega.”

Imajući u vidu zabrinutost u vezi sa ulogom stabilnih kriptovaluta kada CBDC postanu šire dostupne, Allaire je rekao da su CBDC-i komplementarni i da privatne stabilne kriptovalute pokreću inovacije.

“Ako centralne banke žele da unaprede svoje sisteme i napuste zastarelu tehnologiju u korist modernije tehnologije distribuirane knjige, to je sjajno”, rekao je. “To ima mnogo korisnih stvari, ali ja to vidim kao nešto sasvim drugačije od rada koji privatni sektor obavlja na javnom internetu.”

Hongkonška monetarna vlast (HKMA) planira da do 2024. godine uvede regulacije za stabilne kriptovalute, a Komisija za hartije od vrednosti i berze Hong Konga razvija komplementarne propise. Hongkonška vlada nedavno je osnovala web3 radnu grupu kako bi pomogla Hong Kongu da ponovo postane globalni centar za kripto industriju.

“Oduševljeni smo što je to prioritet za hongkonšku vladu i čini se da je to stvarni prioritet za HKMA”, rekao je Allaire. “To je izuzetno pozitivno i zaista nas motiviše da želimo da razvijamo svoj posao ovde.”

Prošlog meseca, Allaire je rekao da pažljivo prati regulatorne razvoje u Hong Kongu i vidi “ogromnu potražnju za digitalnim dolarima” u regionu.

USDC Circle-a je druga najveća stabilna kriptovaluta vezana za američki dolar, odmah iza USDT-a Tether-a, sa ukupnom ponudom od 21,5 milijardi dolara, prema podacima CoinGecko-a.