Nomura Laser Digital dodaje novog partnera dok proširuje svoju kripto VC granu.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Ексклузивно

Брз преглед

  • Laser Digital angažuje veterana industrije Florent Jouanneau-a da podrži svoje preduzetničke aktivnosti.
  • Laser planira da ove godine uloži u još 10 startapa u ranoj fazi web3 uprkos smanjenju nivoa prikupljanja sredstava u celoj industriji.

Laser Digital, kripto podružnica japanskog finansijskog diva Nomura, imenovala je veterana industrije Florent Jouanneau-a kao novog partnera u svom preduzetničkom kapitalu. Kompanija planira da proširi svoje preduzetničke aktivnosti uprkos smanjenju nivoa prikupljanja sredstava u celoj industriji.

Imenovanje Jouanneau-a dovodi broj članova Laser-ovog preduzetničkog tima na ukupno sedam, rekao je Olivier Dang, generalni partner i šef preduzetništva kompanije. Laser Digital, koji je pokrenut prošle jeseni, trenutno ima oko 65 zaposlenih i takođe pruža usluge upravljanja imovinom i trgovanja.

Jouanneau je došao u Laser iz White Star Capital-a, VC kompanije koja investira u web3 i DeFi startape. Prethodno je bio trgovac strukturiranim kreditima i ABS-om u Bank of America, i obavljao je funkcije prodaje i trgovanja u UBS-u i Natixis-u BPCE Grupe.

Laser-ova ambicija da proširi svoje preduzetničke aktivnosti dolazi u vreme kada ulaganja VC-a u web3 opadaju. Ulaganja VC-a u web3 su opala u prvom kvartalu ove godine, za 80% u odnosu na isti period prošle godine, prema podacima iz K33 Research-a.

Podaci The Block Pro takođe pokazuju da su VC investicije u web3 iznosile 2,8 milijardi dolara u prvom kvartalu ove godine, što predstavlja oštar pad u odnosu na 13,5 milijardi dolara u prvom kvartalu prošle godine.

“U 2022. godini smo videli usporavanje tržišta, posebno kada je 2021. bila neverovatna godina u pogledu prikupljanja sredstava sa velikim institucijama [koje su učestvovale]”, rekao je Jouanneau za The Block u intervjuu.

Jouanneau je rekao da je sada “savršeno vreme” za ulaganje jer “vidimo da se mnoge vrednosti smanjuju zbog nedostatka kapitala za ulaganje” – uobičajena priča o medveđem tržištu među kripto VC-ima. 

“Sa aspekta rizika-nagrade i iskreno sa aspekta VC-a, definitivno je dobro vreme za ulaganje i za institucije da ulože u nekoliko VC-a koji imaju takav pogled”, dodao je.

TradFi ulazi u kripto

Sa sve većim brojem tradicionalnih finansijskih institucija, uključujući BlackRock, koji pokazuju interesovanje za spot Bitcoin ETF-ove, Olivier Dang, generalni partner i šef preduzetništva u Laser-u, nada se da će se kripto industrija razviti.

“Mi fundamentalno verujemo da će više institucija ući u prostor”, rekao je Dang. “[Ovo] će postepeno povećati kvalitet tokova posla, [i] kvalitet transakcija koje se obavljaju na preduzetničkoj strani. Na strani upravljanja imovinom i trgovanja, potrebna nam je robusnija infrastruktura institucionalnog kvaliteta kako bismo mogli da podržimo te institucije.”

Dang je dodao da je podrška Nomura-e Laser-u pomogla da stekne poverenje investitora.

Prikupljanje kapitala trećih strana

Sa svojim fondom koji je trenutno podržan isključivo od strane Nomura-e, Laser je sada počeo da prikuplja kapital trećih strana, prema rečima Danga. Investirao je u startape u ranoj fazi koji se fokusiraju na DeFi, CeFi, web3 alate i infrastrukturu. Njegove portfolio kompanije uključuju DeFi protokol Infinity Exchange i kripto trgovačku firmu CrossX.

Laser nije otkrio veličinu svog fonda, ali je Dang rekao da tim za ostatak ove godine planira da uloži u još 10 startapa, pored desetak ili više poslova koje su do sada završili.

“Vidimo skoro 100 poslova mesečno, tako da smo izuzetno selektivni kada je u pitanju procena tih prilika”, rekao je Dang. 

“Imamo tendenciju da prioritet dajemo projektima koji se zaista fokusiraju na institucionalne slučajeve upotrebe”, nastavio je, dodajući da se Laser udaljava od projekata koji su “previše fokusirani na igranje igara i NFT-ove” jer tim nema dovoljno znanja o prostoru da bi sigurno uložio u njega.