Stariji republikanski član Doma, demokrata govore o potrebi za zakonom o stabilnim kovanicama.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Stariji članovi Odbora za finansijske usluge u Predstavničkom domu SAD su naglasili potrebu za zakonodavstvom o stabilnim kovanicama, koje će verovatno biti glasano pred njihovim odborom ovog meseca.
  • Par je sugerisao da će se republikanci, demokrate i delovi administracije Bajdena verovatno složiti oko puta napred za sveobuhvatan okvir za stabilne kovanice.

Republikanci žele državni put za odobrenje i regulisanje stabilnih kovanica, ali se slažu sa demokratama da ne bi trebalo stvarati “trku prema dnu” za zaštitu digitalnih sredstava, rekao je jedan od autora tog zakona u ponedeljak.

“Želimo da olakšamo državni put, ali da citiram kolege sa druge strane hodnika, ne želimo nikakvu trku prema dnu”, rekao je republikanac French Hill iz Arkanzasa, stariji član Odbora za finansijske usluge u Predstavničkom domu SAD, tokom onlajn događaja sa Atlantskim savetom, think-tankom sa sedištem u Vašingtonu. Dodao je da bi prema trenutnom nacrtu zakona, stabilne kovanice bile predmet pregleda ili sprovođenja od strane Federalnih rezervi.

Predsednik Federalnih rezervi, Džerom Pauel, je prošlog meseca rekao Kongresu tokom svedočenja da centralna banka treba da ima ulogu u regulisanju platnih tokena.

U istom intervjuu sa Atlantskim savetom, demokrata Džim Haims iz Konetikata, stariji član Odbora za finansijske usluge, priznao je napetost između državne i federalne politike u debati o stabilnim kovanicama, ali je rekao da to ne vidi kao nepremostivu prepreku za usvajanje zakona.

“Uvek imamo ove rasprave o regulisanju bilo kojeg finansijskog proizvoda”, rekao je demokrata iz Konetikata. Haims je dodao da je dokaz o potpunoj jedan-na-jedan podršci stabilnih kovanica najvažniji od svih odredbi, indirektno se referišući na visokoprofilne kolapse Terra/Luna prošle godine.

Hil je rekao da se nada da će sveobuhvatni regulatorni okviri za stabilne kovanice i kripto tržišta u SAD napredovati iz Odbora za finansijske usluge pre kraja jula, a Haims je takođe izrazio optimizam u vezi sa trenutnim razgovorima o zakonu o stabilnim kovanicama.

“Razgovor koji se trenutno vodi je više između odbora i regulatora, i mislim da se razgovori odvijaju formalno i neformalno dok svi radimo, mislim, u dobroj veri”, rekao je demokrata iz Konetikata.  

Pokušaj postizanja saglasnosti

Kongresni demokrati su izrazili određenu skepsu u vezi sa zakonom o tržišnoj strukturi koji predvode republikanci. Zakonodavstvo bi dalo Komisiji za trgovanje robnim berzama šire ovlašćenje nad tržištima bitkoina i drugih digitalnih roba, dok bi regulatorima pri Komisiji za hartije od vrednosti i Komisiji za trgovanje robnim berzama naložilo da jasno definišu pravni put za digitalnu imovinu da pređe iz investicije u hartiju od vrednosti u robu, klasu imovine sa lakšim standardima zahteva za otkrivanje regulative. Republikanci u Predstavničkom domu su uparili ova dva zakona, s obzirom na ulogu stabilnih kovanica u međuvalutnim transakcijama unutar tržišta kriptovaluta, ali su odložili raspravu i glasanje o njima u Odboru za finansijske usluge Predstavničkog doma za nedelju dana, što ukazuje na potrebu za daljim razgovorima radi postizanja saglasnosti o zakonima.

Odluka federalnog sudije u pažljivo praćenom slučaju koji je SEC pokrenuo protiv Ripple-a, kompanije koja je pokušala da koristi svoj matični token, XRP, kao alternativnu mrežu za tradicionalna plaćanja, može dati više zamaha razgovorima. Sudija je presudio da neke prodaje XRP-a od strane Ripple-a nisu prekršile zakone o hartijama od vrednosti, zbog slepog postupka licitacije koji je bio na snazi za njih, tako da kupci nisu znali da prodaje koriste Ripple-u. Međutim, sudija u slučaju je rekao da su druge direktne prodaje XRP-a institucionalnim investitorima, koji su znali da im Ripple prodaje, prekršile zakon o hartijama od vrednosti, i postavio temelje za sudski postupak o tome da li su izvršni direktori Ripple-a odgovorni za te prekršaje; slučaj će verovatno biti osporen. 

Još jedan faktor koji može ukazivati na dogovor o digitalnoj imovini između zakonodavaca obe stranke je taj što su federalni regulatori prošle godine preporučili zakonodavstvo koje bi stvorilo direktniji nadzor nad tržištima digitalne imovine i uspostavilo sveobuhvatan okvir za stabilne kovanice.  

Iako republikanci, ako su ujedinjeni u svojoj tesnoj većini, mogu sami izneti zakon iz Predstavničkog doma, demokrate kontrolišu Senat i Belu kuću, tako da bi za usvajanje zakona bilo potrebno odobrenje administracije Bajdena i većine demokrata u Senatu.  

Oprezni optimizam

I Hil i Haims su istakli podršku obe strane za donošenje zakona o stabilnim kovanicama, iako se Haims opisao kao skeptik stabilnih kovanica.

“Skeptičan sam u vezi sa mehanizmima razmene i stabilnim kovanicama, ali takođe znam da ću biti u krivu u određenim oblastima, i da postoji ogromna vrednost koja čeka da bude inovirana ovde, umesto negde drugde”, rekao je Haims.

Kada su ih pitali da predvide gde će se debata o politici digitalne imovine u Kongresu nalaziti za godinu dana, Hil je izrazio optimizam u vezi sa donošenjem zakona o stabilnim kovanicama, ali je bio oprezan u vezi sa zakonodavstvom o tržištima.

“Voleo bih da kažem da će za godinu dana imati zakon o stabilnim kovanicama koji je potpisan i da ćemo imati saglasnost o regulatornoj arhitekturi”, rekao je republikanac iz Arkanzasa.