Synthetix gradi platformu za perpetue ‘Infinex’ kako bi se takmičio sa CEX-ovima.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Synthetix planira novu platformu za stalne ugovore nazvanu Infinex.
  • Infinex će omogućiti trgovanje na Ethereum Layer 2 mreži Optimism i radiće u tandemu sa Synthetix-om.

Synthetix, protokol za decentralizovane sintetičke imovine, planira da pokrene Infinex, sajt za trgovanje stalnim ugovorima, u cilju direktnog takmičenja sa centralizovanim berzama. 

Osnivač Synthetix-a, Kain Warwick, je u blog postu napomenuo da Infinex želi da se suoči sa izazovima koji su tipični za CEX-ove, te da ima za cilj da pruži efikasnost centralizovane platforme bez žrtvovanja sigurnosti. Infinex će omogućiti trgovanje na Optimism-u, Ethereum Layer 2 mreži. Platforma će raditi paralelno sa Synthetix-om, koji ima skoro $500 miliona depozita zaključanih na protokolu.

“Vreme je da se suočimo sa centralizovanim berzama”, rekao je Warwick prilikom objave.

Infinex će biti pušten zajedno sa Synthetix V3, nadolazećim decentralizovanim izvedenicama protokola projekta, kasnije ove godine. Trenutno je u toku faza beta testiranja, a zainteresovani korisnici mogu se prijaviti na listu čekanja na Infinex veb sajtu.

Prijem Infinex-a 

Proces registracije na Infinex-u će ličiti na proces registracije na centralizovanoj berzi, zahtevajući samo korisničko ime, lozinku i e-mail, napisao je Warwick. Svakom korisniku će biti dodeljena jedinstvena margina adresa prilikom depozita radi verifikacije na lancu – kombinacija decentralizovanog trgovanja sa određenim centralizovanim elementima za korisničko iskustvo.

Umesto da ima sopstveni token, upravljanje Infinex-om će se vršiti putem Synthetix tokena. Warwick je naznačio da platforma planira da generiše prihod putem više mehanizama, uključujući trgovačke takse i takse od pružanja likvidnosti SNX-a.

Stalni ugovori, često nazivani “perpetuals” u kripto industriji, su vrsta futures ugovora. Za razliku od tradicionalnih futures ugovora koji imaju datum isteka, stalni ugovori nemaju datum isteka. Ovi ugovori su jedna od najpopularnijih vrsta izvedenica u kripto sektoru. Trenutno, dYdX predvodi ovu nišu, sa preko $2.2 milijarde u trgovačkom prometu u poslednjih 24 sata.