Tužioci traže od sudije da zadrži Sema Bankman-Frieda: izveštaji

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Savezni tužioci su zatražili od saveznog sudije da naloži da Sam Bankman-Fried bude zatvoren mjesecima prije nego što bivši izvršni direktor FTX-a bude suđen.  
  • Ova odluka dolazi nedelju dana nakon što je Američko Ministarstvo pravde optužilo Bankman-Frieda da je medijima proslijedio privatni dnevnik bivše koleginice Caroline Ellison. 

Savezni tužioci su zatražili od saveznog sudije da zadrži Sam Bankman-Frieda mjesecima prije nego što bivši izvršni direktor FTX-a bude suđen.  

Tokom saslušanja u srijedu u saveznom sudu u Manhattanu, tužiteljica Danielle Sassoon je rekla da “nijedan set uslova za puštanje ne može garantovati sigurnost zajednice”, prema Reutersu

Ova zahtjev dolazi nedelju dana nakon što je Američko Ministarstvo pravde optužilo Bankman-Frieda da je medijima proslijedio privatni dnevnik bivše koleginice Caroline Ellison. Ellison je vodila sestrinsku trgovačku kompaniju Alameda Research i prošle godine je priznala krivicu za više optužbi. 

Sassoon je sudu u srijedu rekla da je Bankman-Fried, koji je trenutno pod kućnim pritvorom, pokušao “zastrašiti” Ellison i da je “100 puta zvao novinara koji je pisao članak za NYT, neki pozivi su trajali više od 20 minuta”, prema Inner City Pressu

Bankman-Fried se suočava sa nizom optužbi

Zastupnik Bankman-Frieda se složio da neće javno govoriti o slučaju, ali je rekao da bi to trebalo važiti za “sve strane i svjedoke”, uključujući FTX, Alameda Research i trenutnog izvršnog direktora FTX-a Johna Raya, prema pismu podnesenom u Okružnom sudu Sjevernog okruga New Yorka tokom vikenda

Bankman-Fried se suočava sa preko 100 godina zatvora ako bude osuđen za niz optužbi, uključujući prijevaru, zbog tvrdnji da je on i drugi izvršni direktori FTX-a koristili milijarde sredstava klijenata za vlastite propale investicije. FTX je prošle godine podnio zahtjev za bankrot.