Wormhole otkriva Cosmos appchain pod nazivom Gateway.

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • Wormhole Foundation je predstavio Gateway, blockchain namenjen aplikacijama unutar Cosmos ekosistema.
  • Gateway ima za cilj da poveže više Cosmos lanaca i aplikacija putem jednog prekograničnog likviditetnog rutera.

Projekat interoperabilnosti blockchaina Wormhole je najavio izlazak Wormhole Gateway-a, blockchaina namenjenog aplikacijama (appchain) razvijenog unutar Cosmos ekosistema. Blockchain ima za cilj da poveže više Cosmos lanaca i aplikacija putem jednog prekograničnog likviditetnog rutera.

Početna faza Gateway-a će povezati 23 Cosmos bazirana lanca, uključujući prominentne lance kao što su Osmosis, Evmos, Neutron i Sei. Planovi su već u toku za integraciju više lanaca, koji će svi koristiti Cosmos-ov protokol za međusobnu komunikaciju između blockchaina (IBC). Na taj način, Gateway će služiti kao konkurencija interoperabilnim protokolima poput Axelar-a koji već povezuju Cosmos bazirane lance.

Prema Wormhole Foundation-u, Gateway mreža će služiti kao sloj verifikacije za Wormhole poruke, pružajući dodatni sloj verifikacije pored postojećeg Wormhole-ovog mehanizma konsenzusa ‘Guardian’.

“Gateway deluje kao suvereni sloj verifikacije za Wormhole poruke, dodajući drugi način zaštite Wormhole-ovom postojećem mehanizmu konsenzusa Guardian na verifikovano transparentnom javnom registru,” naglasila je fondacija u saopštenju.

Evolutivni put Wormhole-a

Gateway nije prvi proizvod tima Wormhole-a. Wormhole most, prethodni decentralizovani protokol koji su lansirali, poznat je po svojoj sposobnosti da poveže više blockchaina, omogućavajući prenos tokena i podataka između Layer 1 blockchaina izvan Cosmos ekosistema. Gateway, timov ulazak u Cosmos, predstavlja značajan napredak u odnosu na originalni dizajn mosta.

U tom okviru, kada se Ethereum token prenese na Solana, obično se “umota” kao reprezentacija na odredišnom lancu. Na primer, Ethereum token prenet na Solanu bi se pojavio na Solani kao umotana verzija originalnog tokena. U februaru 2022. godine, haker je iskoristio Wormhole most sa Solanom, falsifikujući određene sigurnosne potpise na mostu i izdavajući 120.000 wETH vrednih $325 miliona. Haker je zatim zamenio lažno izdane wETH za pravi ETH na Ethereum mreži, iscrpljujući sve resurse koje je Wormhole imao.

Jump Crypto, trgovinska i venture capital firma koja je inkubirala Wormhole, je intervenisala tako što je nadoknadila ukradenih 120.000 ETH iz svojih rezervi kako bi podržala most. Tim je kasnije uspešno povratio sredstva sa Oasis-a, decentralizovanog finansijskog protokola gde je haker deponovao prihode od hakovanja.

Za unapređenje sigurnosti na Gateway-u, fondacija je uvela “Governor”, softverski modul integrisan u mrežu za “ograničavanje prekogranične kontaminacije tokom hakovanja”, kako je napomenuto.