Zakonodavac poziva SEC da preusmeri napore na kripto valute nakon odluke o Ripple-u.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Predstavnik Ritchie Torres, koji je član Kongresnog blokčejn kongresa, poslao je pismo predsedniku SEC-a, pozivajući agenciju da “ponovo proceni svoj regulatorni napad na kripto imovinu”.

Predstavnik Ritchie Torres iz SAD-a, D-N.Y., pozvao je Komisiju za hartije od vrednosti i berze da preusmeri svoje napore na suzbijanje loših aktera u sektoru kriptovaluta nakon odluke sudije prošle nedelje u dugotvornom sporu između Ripple Labs i regulatora. 

U pismu poslatom u utorak predsedniku SEC-a Garyju Gensleru, Torres je rekao da s nestrpljenjem očekuje kako agencija planira “ponovo proceniti svoj regulatorni napad na kripto imovinu” nakon odluke. Torres je član Odbora za finansijske usluge Doma predstavnika, koji je zadužen za nadzor SEC-a. 

“Nadam se da će SEC biti toliko pokajan zbog odluke suda da će usmeriti svoje sile za sprovođenje Komisije tamo gde pripadaju: na stvarne loše aktere koji vrše ozbiljna kršenja poput prevare, manipulacije tržištem i zloupotrebe sredstava klijenata”, rekao je Torres. 

Zastupnici industrije kriptovaluta bili su oduševljeni prošle nedelje nakon što je sudija iz Njujorka presudio da XRP nije hartija od vrednosti kada se prodaje na sekundarnom tržištu u prodajama “slepih ponuda”. Sudija Analisa Torres, međutim, podržala je SEC kada je rekla da je token hartija od vrednosti kada se prodaje institucionalnim investitorima. 

Budući slučajevi

Torres, koji takođe sedi u Kongresnom blokčejn kongresu, rekao je da bi odluka mogla imati buduće implikacije. 

“Sposobnost SEC-a da izmišlja zakon kako ide će, u međuvremenu, biti ograničena ubedljivim autoritetom koji će Torresova doktrina verovatno imati u budućim pravnim slučajevima”, rekao je Torres. 

SEC je odbio da komentariše. Gensler je rekao da je razočaran tretmanom malih investitora u odluci sudije. 

“Iako smo razočarani onim što su rekli o malim investitorima, još uvek to proučavamo i procenjujemo tu odluku”, rekao je Gensler u ponedeljak na ručku Nacionalnog novinarskog kluba gde je govorio o veštačkoj inteligenciji.

Gensler je takođe rekao Yahoo Finance-u u ponedeljak da je “još uvek rano” reći da li će SEC sastaviti više kripto-specifičnih pravila nakon te odluke. 

Torres nije postavio rok u svom pismu za kada želi odgovor.