3AC suosnivač se odrekao američkog državljanstva

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukratko:

  • Suosnivač Three Arrows Capital-a, Kyle Davies, izjavio je da se odrekao američkog državljanstva i da američki sudovi više nemaju nadležnost nad njim.
  • Gde to ostavlja trenutni deo američkog dela stečaja ostaje nejasno. Rasprava o ovom zahtevu zakazana je za 8. avgust.

Suosnivač Three Arrows Capital-a, Kyle Davies, pokušava da se suprotstavi zahtevu za proglašenje krivice za nepoštovanje suda tvrdeći da američki zakoni više ne važe za njega.

Davies, koji je rođen i odrastao u SAD-u, rekao je sudiji u američkom stečajnom sudu za južni okrug Njujorka u utorak da se odrekao američkog državljanstva krajem 2020. godine i da smatra da više nije pod nadležnošću američkih sudova.

„Da ne bude nikakve sumnje, ne podvrgavam se, niti prihvatam nadležnost sudova u Sjedinjenim Američkim Državama“, napisao je Davies.

Ova odluka dolazi nakon meseci pokušaja da se natera Daviesa i suosnivača 3AC-a, Su Zhu, da sarađuju sa naporima za likvidaciju njihovog propalog hedž fond-a i vraćanje milijardi investitorima. Likvidatori na Britanskim Devičanskim Ostrvima stavili su kompaniju, koja ima imovinu na Britanskim Devičanskim Ostrvima, pod zaštitu stečaja u poglavlju 15 u SAD-u, kako bi imali koristi od pravnih zaštita protiv poverilaca koje pruža američki stečaj.

Davies i Zhu tvrde da su sarađivali u procesu stečaja, ali likvidatori koji nadgledaju završetak njihovog fonda tvrde da su mesecima zadržavali ključne dokumente.

Uprkos tome što je federalni sudija koji predsedava slučajem otišao do neobične dužine odobravajući pozive za saslušanje Zhu-a i Davies-a u decembru, ovo je prvi put da je Davies naveo svoje državljanstvo kao razlog za nedostatak odgovora. Nakon što nije odgovorio na poziv, advokati likvidatora 3AC-a zatražili su da se Davies proglasi krivim za nepoštovanje suda, što bi ga moglo izložiti kazni od 10.000 dolara dnevno dok ne odgovori, kao i plaćanju pravnih troškova likvidatora vezanih za njegovo odbijanje da odgovori.

Zahtev za nepoštovanje suda

Napori da ga se proglasi krivim za nepoštovanje suda u junu došli su nekoliko dana nakon što je New York Times objavio profil osnivača 3AC-a, u kojem se opisuje njihov povlačenje na Bali nakon što su investitorima nanosili gubitke u milijardama dolara zbog propasti njihovog investicionog fonda. Zahtev za nepoštovanje suda takođe primećuje da se Davies često stavlja na raspolaganje za razgovor o situaciji sa korisnicima Twittera, iako navodno ne sarađuje sa onima koji su zaduženi za raspetljavanje dugova njegovih firmi.

Međutim, u utorak su Davies i njegovi advokati tvrdili da sud ne može sprovesti poziv za saslušanje protiv njega jer više nije državljanin, a poseban pravilnik o pozivima za saslušanje u stečajnim slučajevima „ne dozvoljava dostavu osobama van Sjedinjenih Američkih Država koje nisu američki državljani ili rezidenti.“

Advokati koji zastupaju Daviesa takođe tvrde da mu poziv za saslušanje nije pravilno dostavljen, jer je otišao njegovom advokatu iz Singapura, a ne direktno njemu.

Gde to ostavlja trenutni deo američkog dela stečaja ostaje nejasno. Rasprava o ovom zahtevu zakazana je za 8. avgust.

Američki finansijski regulatori i krivični tužioci i dalje mogu pokrenuti postupke sprovođenja ili podići optužnice protiv stranih državljana za koje se veruje da su počinili zločine u SAD-u ili uključuju američke državljane ili entitete. 3AC je navodno bio pod istragom regulatora krajem prošle godine. Propast fonda bila je preteča još većih kripto propasti, poput propasti FTX-a.


Izvor: The Block