CEO MoonPay-a stoji iza misteriozne donacije

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukratko:

  • Miami Herald je izvestio u utorak da je Ivan Soto-Wright, izvršni direktor MoonPay-a, iza misteriozne donacije od 500.000 dolara usmerene ka PAC-u koji podržava gradonačelnika Majamija, Francis Suarez-a.
  • LLC pod nazivom PassionForest prošle nedelje postao je predmet pritužbe podnete FEC-u.

Ivan Soto-Wright, suosnivač i izvršni direktor kompanije za kripto plaćanja MoonPay, imenovan je kao osoba iza misteriozne donacije od 500.000 dolara super PAC-u koji podržava predsedničku kandidaturu gradonačelnika Majamija, Francis Suarez-a, izvestio je Miami Herald u utorak.

Donacija, koju je izvršila PassionForest, LLC, postala je predmet pritužbe koju je Campaign Legal Center podneo Federalnoj izbornoj komisiji krajem prošlog meseca. Ta pritužba tvrdi da je PassionForest, “online prodavac veštačkog cveća”, zapravo lažni donator koji je ilegalno preusmerio 500.000 dolara sa nepoznatog izvora u Super PAC koji podržava Suarez-a.

Entitet je osnovan u Delaveru 2021. godine i ima malo online prisustvo osim Amazon prodavnice koja navodi kinesku poslovnu adresu, prema pritužbi.

“Javno dostupne informacije sugerišu da je posao sa veštačkim cvećem PassionForest-a uglavnom zatvoren u roku od jedanaest meseci i da LLC stoga nije mogao izvršiti donaciju od 500.000 dolara bez novca koji mu je pružen u tu svrhu”, dodaje se u pritužbi.

Soto-Wright iz MoonPay-a odgovara

PAC je dodao memoar u podnesak u ponedeljak i naveo Soto-Wright-a kao izvršnog direktora PassionForest-a, rekao je Miami Herald. Portparol Soto-Wright-a negirao je bilo kakvo nezakonito postupanje i rekao novinama da je izvršni direktor lično donirao sredstva putem LLC-a koji nema veze sa kineskim prodavcem cveća istog imena.

Portparol naziva pritužbu “tipičnom politikom”, verovatno korišćenom od strane suparničke kampanje kako bi “vezala Suarez-a u nekoliko negativnih ciklusa vesti”.

“Ivan Soto-Wright je dao lični doprinos u skladu sa federalnim zakonima o finansiranju kampanje”, rekao je Samuel Brown, partner u advokatskoj firmi Holland & Knight koju je Soto-Wright koristio za podnošenje donacije, Miami Herald-u.

SOS America i Suarez-ova kampanja nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar Herald-u. FEC je novinama saopštio da ne komentariše pritužbe ili moguće istrage.

Kada su se Soto-Wright i Suarez sreli

Suarez, republikanac, je dugogodišnji zagovornik kriptovaluta koji je primao svoju gradsku platu u bitcoin-u. Objavio je da se kandiduje za predsednika u junu.

Soto-Wright – koji se često slika u društvu bogatih i slavnih – sastao se sa Suarez-om na brojnim prilikama. Video objavljen od strane Suarez-a na YouTube-u 2021. godine prikazuje njih dvojicu kako razgovaraju o tome zašto je MoonPay izabrao Majami za svoje sedište. Kasnije, u decembru 2022. godine, Suarez je govorio o uspehu MoonPay-a na drugom događaju u gradu.

Iz relativne nezapaženosti, startap Soto-Wright-a je u seriji A finansiranja u vrhuncu poslednjeg bikovskog tržišta kriptovaluta u novembru 2021. godine prikupio 555 miliona dolara, čime je njegova vrednost dostigla 3,4 milijarde dolara. Tada su se u startap takođe investirali i brojni poznati.

Nedavni izveštaj The Information otkrio je da su Soto-Wright i drugi izvršni direktori kompanije prodali deonice u vrednosti od 150 miliona dolara kao deo serije A finansiranja. Uskoro nakon što je objavljeno da je MoonPay dobio seriju A finansiranja, vest je procurela da je Soto-Wright kupio vilu u Majamiju vrednu 38 miliona dolara.


Izvor: The Block