Sam Bankman-Fried zabrrinut za slobodu govora

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukratko:

  • Advokati Bankman-Frieda su rekli da je zahtev Ministarstva pravde da mu se oduzme kaucija nakon što je podelio privatne dnevnike Caroline Ellison sa štampom zasnovan na “slabim” činjenicama.
  • Njegovi advokati su tvrdili da bi zadržavanje Bankman-Frieda izazvalo “ozbiljne probleme sa Prvim amandmanom”.

Advokati bivšeg izvršnog direktora FTX-a, Sema Bankman-Frieda, tvrdili su u utorak da je zahtev tužilaca prošle nedelje da mu se oduzme kaucija zasnovan na “slabim” činjenicama i rekli da bi takav potez prekršio njegovo pravo na slobodu govora.

Advokati Bankman-Frieda su rekli u podnesku federalnom sudiji da je Ministarstvo pravde “pogrešno” i da “njihova verzija događaja pogrešno predstavlja činjenice i izvlači ih iz njihovog pravog konteksta kako bi prikazala postupke i namere gospodina Bankman-Frieda u najnegativnijem svetlu mogućem”.

Tužioci Ministarstva pravde su prošlog petka podneli pismeni podnesak u nameri da se oduzme kaucija Bankman-Friedu nakon što je poniženi osnivač FTX-a podelio privatne dnevnike koje je napisala bivša izvršna direktorka Alameda Research, Caroline Ellison, sa New York Times-om.

“Ono što optuženi ne sme da radi, a što je sada ponovio, jeste da pokušava korumpirati svedoke i ometati pravično suđenje putem pokušaja javnog uznemiravanja i sramoćenja”, navodi se u podnesku Ministarstva pravde.

Međutim, advokati Bankman-Frieda su se suprotstavili, tvrdeći da njegov kontakt sa novinarom New York Times-a nije bio pokušaj zastrašivanja Ellison ili narušavanja porote.

“To je bio pravičan komentar na već započlan članak, za koji novinar već ima alternativne izvore”, rekli su njegovi advokati.

Briga za slobodu govora

Tim odbrane Bankman-Frieda tvrdi da zadržavanje Bankman-Frieda na osnovu njegove komunikacije sa novinarom “izaziva ozbiljne probleme sa Prvim amandmanom”.

“Kao što priznaje Vlada, optuženi za krivično delo imaju pravo da razgovaraju sa štampom o svom slučaju kako bi uticali na svoju javnu sliku i pokušali da zaštite svoj ugled, sve dok komunikacija nije usmerena na iskrivljavanje pravde”, navodi se u podnesku.

Advokati Bankman-Frieda su takođe rekli da bi njegovo zadržavanje u Metropolitan Detention Centru “onemogućilo da u potpunosti učestvuje u svojoj odbrani”, jer je ustanova u “krizi sa osobljem”.

Advokati su dodali da zatvor ne dozvoljava zatvorenicima pristup internetu, što bi ga potpuno odseklo od ključnih delova dokaza.


Izvor: The Block