Kina i dalje najveće tržište za Binance

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukratko:

  • Kina je i dalje najveće tržište za Binance uprkos zabrani kriptovaluta u zemlji 2021. godine.
  • Kripto berza je imala preko 90 milijardi dolara trgovačkog prometa iz Kine u maju, prema izveštaju WSJ-a koji se poziva na interne dokumente.

Binance i dalje ostvaruje većinu svojih poslovnih aktivnosti u Kini uprkos ilegalnosti kriptovaluta u zemlji.

Kripto berza je imala preko 90 milijardi dolara vrednosti trgovačkog prometa spot i futures u maju iz Kine, prema izveštaju Wall Street Journal-a koji se poziva na internu platformu Binance pod nazivom “Mission Control”. Većina tog prometa dolazi iz futures trgovanja.

Ukupan kombinovani trgovački promet spot i bitcoin futures na Binance-u bio je preko 670 milijardi dolara u maju, prema podacima The Block Data Dashboard-a. Nakon Kine, najveća tržišta za Binance su Južna Koreja, Turska i Vijetnam, prema izveštaju WSJ-a.

Prisustvo Binance-a u Kini

Binance je imao 5,6 miliona korisnika sa sedištem u Kini u maju, od kojih je 911.650 bilo aktivno, prema Mission Control-u. Ukupno, kripto berza ima preko 128 miliona korisnika. Prema izveštaju WSJ-a, u januaru je oko 100.000 kineskih korisnika na Binance-u klasifikovano kao “politički izložene osobe” (PEP), pozivajući se na interne dokumente kompanije i bivšeg zaposlenog. PEP-ovi su pojedinci koji obavljaju uticajne funkcije u vladinim institucijama ili imaju bliske veze sa takvim pojedincima. Tradicionalne finansijske institucije često podvrgavaju PEP-ove pojačanom nadzoru radi sprečavanja pranja novca i nezakonitih finansijskih aktivnosti. Međutim, navodno je Binance bio popustljiv u verifikaciji identiteta svojih korisnika u Kini.

Binance je osnovan u Šangaju u julu 2017. godine. Uskoro nakon toga, u septembru 2017. godine, Kina je zabranila kripto inicijalne ponude novčića (ICOs) i blokirala Binaninu veb stranicu. Godine 2021., centralna banka Kine proglasila je sve transakcije vezane za kriptovalute ilegalnim, što je rezultiralo širom zabranom. Međutim, Binance je pomogao kineskim korisnicima da zaobiđu ograničenja tako što ih je usmeravao da posete različite veb stranice sa kineskim domenskim imenima pre nego što ih preusmeri na svoju glavnu veb stranicu, prema izveštaju WSJ-a koji se poziva na interni dokument koji opisuje postupak. Ovaj interni dokument je kružio unutar Binance-a pre zabrane 2021. godine, ali nakon što je Kina blokirala veb stranicu berze 2017. godine.


Izvor: The Block