Worldcoin je suspendovan u Keniji

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukratko:

  • Ministarstvo unutrašnjih poslova Kenije saopštilo je da je Worldcoin suspendovan dok relevantne agencije u zemlji ne procene kakve rizike predstavlja za stanovništvo.
  • Glavni grad Istočne Afrike, Nairobi, bio je ključno tržište za Worldcoin, odgovorno za više od četvrt miliona prijava do decembra prošle godine.

Worldcoin, kripto projekat fokusiran na identitet, koji je suosnivač Sam Altman, suspendovan je u Keniji – tržištu na kojem je već privukao stotine hiljada korisnika.

“Vlada je zabrinuta zbog aktivnosti organizacije koja se naziva ‘WORLD COIN’, koja se bavi registracijom građana putem prikupljanja podataka o oku/irisu”, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kenije u izjavi podeljenoj na Facebooku u sredu i potpisano od strane ministra Kithure Kindikija.

Dodato je: “Shodno tome, vlada je ODMAH SUSPENDOVALA aktivnosti ‘WORLD COIN’-a i bilo koje druge entitete koji na sličan način uključuju ljude iz Kenije, sve dok relevantne javne agencije ne potvrde odsustvo bilo kakvih rizika za opštu javnost.”

Vest će biti udarac za Worldcoin, koji je – u prethodno dobijenoj prezentaciji investitorima od strane The Block-a – prethodno istakao Nairobi, glavni grad zemlje, kao grad u kojem je zabeležena značajna potražnja. U decembru 2022. godine, kada je prezentacija bila pripremljena, Worldcoin se hvalio sa više od četvrt miliona prijava u Nairobiju, sa 45 njegovih orbs-a za skeniranje retine u opticaju.

Povećanje proizvodnje orbs-a

Worldcoin trenutno povećava proizvodnju tih orbs-a, dok nastoji da brzo poveća broj ljudi koji se skeniraju širom sveta. Njegova tehnologija se predstavlja kao sredstvo za online verifikaciju identiteta. Oni koji se prijave takođe mogu da zatraže deo projektnog WLD tokena, kriptovalute koja je lansirana prošle nedelje.

Pri lansiranju, Worldcoin – koji je uglavnom razvijen od strane startapa Tools for Humanity iz San Franciska – imao je više od 2 miliona korisnika, uglavnom baziranih u Globalnom Jugu.

Startap nije odmah odgovorio na zahtev za komentar o ovoj priči.


Izvor: The Block