Aave protokol aktivira GHO stabilnu kovanicu na Ethereum glavnoj mreži.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Aave Protocol je izvršio odobrenu odluku upravljanja da izda svoju decentralizovanu stabilnu kovanicu GHO na Ethereum glavnoj mreži.

Lending protokol Aave je zakoračio u svet decentralizovanih digitalnih dolara aktiviranjem svoje decentralizovane stabilne kovanice GHO na Ethereum glavnoj mreži. 

Odlučujući potez je rezultat izvršenja odobrene upravljačke glasanja koje je pokrenula decentralizovana autonomna organizacija Aave ranije ove nedelje. Stabilna kovanica GHO, koja je prvobitno puštena na Goerli testnoj mreži u februaru 2023. godine, biće dostupna korisnicima na Aave verziji 3 na Ethereumu.

Ovaj razvoj se uklapa u trend industrije koji vidi DeFi platforme kako izdaju svoje sopstvene stabilne kovanice. Curve Finance, jedna od najvećih decentralizovanih berzi po obimu trgovanja, takođe je lansirala svoju sopstvenu prekoličinsku stabilnu kovanicu u maju. 

Stabilne kovanice su sredstva dizajnirana da ublaže tržišnu volatilnost vezivanjem za grupu sredstava, obično fiat valute ili druge kriptovalute. 

Kako funkcioniše GHO

GHO će biti podržan kripto sredstvima poput ethera (ETH), pri čemu će Aave protokol izdavati kao prekoličinski zajam. Ovaj metod zahteva da korisnici polože kripto sredstva kao kolateral koji premašuju vrednost iznosa koji nameravaju pozajmiti.

Stabilna kovanica GHO se oslanja na sistem pametnih ugovora nazvan Ethereum Facilitator. Ovaj sistem omogućava korisnicima da polože kolateral i pozajme GHO, pri čemu se sav kolateral čuva u bazenu Ethereum glavne mreže. 

Po lansiranju, ‘facilitatori’ – entiteti ovlašćeni od strane DAO – će biti ovlašćeni da izdaju GHO. Potvrđeno je da će Aave V3 Ethereum platforma biti prvi facilitator koji sme izdati GHO.

Ključna karakteristika stabilne kovanice GHO je da će sav prihod od kamata od zajmova biti preusmeren direktno u Aave DAO trezor. Aave DAO će glasati i upravljati odlukama kao što su prihvatljiva sredstva kolaterala za GHO, kao i parametri rizika.