Advokati u Grayscaleu kritikuju SEC zbog ETF-a sa polugom na bitcoin.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Advokat Grayscale-a, Donald Verrilli, tvrdi da je polugani kripto ETF “još rizičniji investicijski proizvod”. 
  • Volatility Shares 2x Bitcoin Strategy ETF, ili BITX, postao je efektivan prošlog meseca nakon što ga SEC nije odbio.

Advokati kompanije za upravljanje imovinom Grayscale kritikovali su američku Komisiju za hartije od vrednosti i berze što je dozvolila prvi polugani bitcoin berzanski fond, dok je odbila prethodne napore za spot fond.

Advokat Grayscale-a, Donald Verrilli, tvrdi da je polugani bitcoin ETF “još rizičniji investicijski proizvod” u pismu poslatom u ponedeljak Apelacionom sudu za okrug Kolumbija. 

“Činjenica da je Komisija dozvolila početak trgovanja poluganim bitcoin futures ETP-om pokazuje da Komisija i dalje arbitrarno tretira spot bitcoin ETP-ove drugačije od bitcoin futures ETP-ova”, rekao je Verrilli. 

Volatility Shares 2x Bitcoin Strategy ETF, ili BITX, postao je efektivan prošlog meseca nakon što ga SEC nije odbio. Agencija je dozvolila prvi bitcoin futures ETF za trgovanje 2021. godine. 

Grayscale je prošle godine podneo tužbu protiv SEC-a zbog odbijanja njegovog predloga da pretvori svoj glavni fond, GBTC, u spot bitcoin ETF. 

SEC je obrazložio da su futures proizvodi teže manipulisani, delom zato što se zasnivaju na cenama sa CME-a, koji je regulisan od strane Komisije za trgovanje robnim futuresima. 

Ostali koji se bore za spot bitcoin ETF

SEC još uvek nije odobrio spot bitcoin ETF, ali veliki upravljači imovinom, uključujući BlackRock i Fidelity, nedavno su podneli zahteve agenciji. 

Predlozi bi mogli naići na otpor od strane agencije, budući da je ona više puta istakla zabrinutost zbog prevare i manipulacije tržištem prilikom ocenjivanja prethodnih prijava.