Bivši predsednik SEC-a kaže da je odobrenje za bitcoin ETF “teško odoljeti” ako se “efikasnost” dokaže.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Bivši predsednik SEC-a, Jay Clayton, rekao je da aplikanti za mesto bitkoin ETF-a imaju velike šanse za odobrenje ako mogu dokazati da je to efikasniji i efektivniji način za investitore da ulože u digitalnu imovinu.
  • Međutim, bivši predsednik SEC-a se suzdržao odgovora na pitanje kada, ili čak da li će, biti odobren fond za trgovanje berzanskim indeksom za originalnu digitalnu imovinu.

Bivši predsednik Komisije za hartije od vrednosti i berze SAD, Jay Clayton, rekao je da aplikanti za mesto bitkoin berzanskog fonda imaju velike šanse za odobrenje ako mogu dokazati da je to efikasniji i efektivniji način za investitore da ulože u digitalnu imovinu.

“Ako su u pravu da tržište na mestu ima sličnu efikasnost kao tržište na berzi, bilo bi teško odupreti se odobravanju bitkoin ETF-a,” rekao je Clayton u gostovanju na kablovskoj televiziji CNBC u ponedeljak.

Međutim, Clayton, koji je predvodio SEC tokom nekoliko odbijanja prethodnih aplikacija za bitkoin berzanske fondove na mestu i sada radi u privatnoj praksi kao stariji savetnik za politiku u međunarodnoj advokatskoj firmi Sullivan & Cromwell, nije dao predviđanje kada bi se bitkoin berzanski fond na mestu konačno mogao dogoditi.

SEC je u prošlosti odbijao aplikacije zbog nedostatka transparentnosti i briga o tome kako zaštititi investitore od neregulisanog tržišta na mestu.

Clayton je dalje objasnio razmišljanje SEC-a, upoređujući kako je odobravao ETF-ove zasnovane na berzi u prošlosti.

“Kada je SEC odobrio ETF-ove zasnovane na berzi, rekli su ‘hajde da pogledamo berzansko tržište, vidimo nadzor, vidimo zaštitu za investitora na tom tržištu, koja je dovoljna,” rekao je Clayton u televizijskom intervjuu. “Ne vidimo to na tržištu na mestu, pa ćemo napraviti tu razliku.’”

Najnoviji napori za bitkoin berzanski fond na mestu

Nedavna aplikacija investicijskog giganta BlackRock, koji ima gotovo savršen rekord u odobravanju ETF-ova, izazvala je oduševljenje da bi bitkoin berzanski fond na mestu konačno mogao postati stvarnost.

SEC je prvi put odobrio berzanske fondove zasnovane na berzi za kriptovalutu 2021. godine.

Najnovije aplikacije od strane BlackRock-a i drugih predložile su korišćenje Coinbase-a kao partnera za nadzor tržišta i informacije o trgovanju i kliringu kako bi se povećala transparentnost na pseudonimnom tržištu. SEC trenutno tuži američku kripto berzu zbog navodnih kršenja američkih hartija od vrednosti.

U drugom trenutnom sudskom postupku, investicijska firma za digitalnu imovinu Grayscale je tužila SEC zbog odbijanja njihovog sopstvenog bitkoin berzanskog fonda na mestu.

Zakonodavstvo koje bi dalo veća ovlašćenja Komisiji za trgovanje robama u direktnom regulisanju tržišta na mestu za bitkoin, među ostalim mogućim digitalnim imovinama, zapelo je prošle godine delimično zbog kolapsa FTX-a i skandala oko Sema Bankman-Frieda. Ali novo zakonodavstvo bi moglo dati slična ovlašćenja i moglo bi umiriti regulatorne organe prilikom razmatranja odobrenja za ETF.