Ajna lansira orakl i protokol za pozajmljivanje bez upravljanja na Ethereumu.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Ajna nudi decentralizovani sistem pozajmljivanja i pozajmljivanja na Ethereumu koji eliminiše orakule o ceni i upravljanje.
  • Protokol omogućava korisnicima da pozajmljuju protiv različitih kolateralnih tokena i da pozajmljuju bilo koji zamjenjivi token.

Ajna protokol je implementiran na Ethereum glavnoj mreži nakon više od dve godine razvoja.

Ajna-ova DeFi platforma za pozajmljivanje i pozajmljivanje nudi sistem koji nije kustodijski i dozvoljava svima da ga koriste, a eliminiše potrebu za orakulima i upravljanjem, prema saopštenju.

Protokol se sastoji od bazena za pozajmljivače i pozajmljivače, omogućavajući korisnicima da pozajmljuju protiv gotovo bilo kojeg zamjenjivog ili nezamjenjivog tokena i da pozajmljuju bilo koji zamjenjivi token, tvrdi Ajna. Takođe uvodi dodatne funkcionalnosti, uključujući stalne zajmove, likvidacione obveznice i kreiranje parova bez dozvole.

Zamjenjivi tokeni imaju istu vrednost i mogu se međusobno zameniti, poput ethera. Nezamjenjivi tokeni (NFT) imaju promenljivu vrednost koja se ne može razmenjivati jedan na jedan.

“Misija Ajna protokola je da unapredi postojeće DeFi protokole za pozajmljivanje i pozajmljivanje tako što će korisnicima pružiti zaista decentralizovani sistem sa više opcija i manjim sistemskim rizikom”, kaže Ajna.

Eliminacija upravljanja i orakula

Jedinstvena karakteristika protokola je da je dizajniran bez upravljanja, što osigurava da se ne može menjati ili ažurirati nakon lansiranja. Iako to pruža nepromenljivost, odsustvo mogućnosti nadogradnje može ostaviti takve protokole otvorenim za sigurnosne ranjivosti i greške.

Ajna takođe eliminiše zavisnost od orakula – sistema koji pružaju gotovo realno vreme informacija o cenama iz spoljnih izvora za decentralizovane aplikacije. Ajna tvrdi da to uklanja uobičajenu tačku kvara, jer se oslanjaju na pouzdane posrednike, a ranjivosti ili kompromisi takvih sistema mogu uvesti rizike poput manipulacije cenama.

Protokol je prošao šest sigurnosnih audita koje su sproveli Sherlock, Trail of Bits, Quantstamp, Prototech Labs i Code4arena kako bi se osigurala njegova robusnost i otpornost na potencijalne ranjivosti, kaže Ajna.

Ajna protokol je aktivan na Ethereum glavnoj mreži i planira da podrži Layer 2 rešenja u narednim mesecima.