Evropski regulator kaže “nema takve stvari kao sigurna kripto-sredstva”

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Regulator EU upozorava potrošače “da ne postoji sigurna kripto imovina” nakon izdavanja prvog seta MiCA predloga.

Evropska agencija za vrednosne papire i tržišta (ESMA) uputila je upozorenje kripto industriji nakon objavljivanja prvog seta MiCA predloga.

Novi predlozi za pružaoce usluga kripto imovine (CASPs) obuhvataju pravila o sukobu interesa i način na koji kripto firme treba da se bave prigovorima korisnika. Govoreći o predlozima, predsednica ESMA-e Verena Ross je savetovala potrošače da su kriptovalute i dalje rizične.

“Odlučni smo da osiguramo da subjekti koji se bave aktivnostima vezanim za kripto imovinu razumeju da EU nije mesto za izbor foruma. Takođe želimo da podsetimo potrošače da, čak i sa implementacijom MiCA, neće postojati sigurna kripto imovina”, rekla je Ross u saopštenju.

Predlog dokumenta pod nazivom “Tehnički standardi koji preciziraju određene zahteve MiCA regulative” traži mišljenje kripto industrije o MiCA regulatornom okviru bloka. Konsultacija traje do 20. septembra. Agencija traži od kripto kompanija poverljive informacije o očekivanom prihodu.

Regulator se pozvao na nedavne kolapse u kripto svetu koji pokazuju “zloupotrebu sredstava i kripto imovine klijenata”. Takođe je ukazao na “izveštaje medija o hakovanjima kod CASP-ova, koja su često rezultirala krađom značajnih iznosa klijentske kripto imovine”.

MiCA stupa na snagu 2024. godine i omogućava pružaocima novčanika i berzama da posluju u svih 27 zemalja bloka sa jednom licencom.