Alphapo hak sada procenjen na 60 miliona dolara: ZachXBT

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Hakerski napad na Alphapo topli novčanik sada se procenjuje da je rezultirao gubitkom od 60 miliona dolara.
  • Analitičar na lancu ZachXBT primetio je dodatnu krađu od 37 miliona dolara, podižući početnu procenu sa 23 miliona dolara.

Nedavni hakerski napad koji je uključivao tople novčanike kripto procesora Alphapo sada se procenjuje da je rezultirao gubitkom od 60 miliona dolara, prema najnovijim saznanjima.

Ova ažurirana cifra dolazi nakon što je analitičar na lancu ZachXBT identifikovao dodatnih 37 miliona dolara u ukradenim sredstvima na Tron i Bitcoin mrežama – podižući početnu procenu sa 23 miliona dolara na 60 miliona dolara. Ova ukupna cifra takođe uključuje gubitke koje je pretrpela Coinspaid, entitet povezan sa Alphapo.

Kao kripto procesor plaćanja, Alphapo je upravljao transakcijama za platforme za online klađenje poput HypeDrop, Bovada i Ignition. S obzirom da su topli novčanici online i stalno povezani sa internetom, oni se suočavaju sa većim rizikom od sajber napada u poređenju sa svojim offline pandanima: hladnim novčanicima.

U ovom slučaju, hakeri su izgleda zamenili ukradene fondove na Ethereumu za ETH, a zatim ih preneli na druge blokčejne, uključujući Avalanche, Tron i Bitcoin. Sredstva na Bitcoinu su deponovana u kripto mikser servis Sinbad, kako je informisao ZachXBT za The Block.

Potencijalna veza sa Lazarusom

Karakteristični on-chain obrasci povezani sa ovim napadom, prema ZachXBT-u, usko se poklapaju sa operacijama koje su prethodno povezane sa Lazarusom, hakerskom grupom iz Severne Koreje. Lazarus je impliciran u nekoliko visokoprofilnih hakovanja, uključujući napad na Ronin most koji je rezultirao gubitkom preko 600 miliona dolara prošle godine.

“Ovaj hakerski napad verovatno je izvršen od strane Lazarusa jer oni stvaraju veoma prepoznatljiv otisak na lancu,” istakao je ZachXBT naglasio.