Singapurski sud proglasio kriptovalute kao imovinu u slučaju koji uključuje Bybit.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Visoki sud Singapura je presudio da su kripto sredstva stvari u akciji, koje se mogu sprovoditi pred sudom i koja se mogu držati na poverenju.

Visoki sud Singapura je proglasio kripto kao imovinu u slučaju koji je uključivao kripto berzu Bybit i izvođača radova. Sudska presuda objavljena u utorak je proglasila kripto sredstva kao imovinu koja se može držati na poverenju.

Sudija Philip Jeyaretnam je takođe presudio da su kripto sredstva stvari u akciji; vrsta nematerijalne imovine, poput novčanog salda na banci ili novca koji se duguje na obveznici. Specifično za ovaj slučaj, sud je utvrdio da je USDT imovina koja se može držati na poverenju. Međutim, sudija nije video potrebu da ovo ograniči samo na USDT. “Kao i bilo koja druga stvar u akciji, USDT se može držati na poverenju”, rekao je sudija Jeyaretnam.

U svojoj presudi, Jevaretnam se pozvao na konsultacioni dokument Monetarne vlasti Singapura (MAS) o predloženim izmenama u platnim uslugama iz početka jula. On je naveo da MAS-ovi predlozi pokazuju “da je moguće u praksi identifikovati i izdvojiti takve digitalne imovine”. To je podržalo njegov stav da “bi trebalo da bude pravno moguće držati kripto sredstva na poverenju”.

Jeyaretnam je zaključio da su kripto sredstva stvar u akciji, koja se može sprovoditi pred sudom. “Nosilac kripto sredstva u principu ima nematerijalno pravo svojine koje priznaje zajedničko pravo kao stvar u akciji i stoga je izvršno pred sudom”, dodao je. 

Bybit protiv Ho Kai Xin

Presuda je uključivala berzu Bybit sa sedištem na Sejšelima i izvođača radova Ho Kai Xin. Bybit je podneo tužbu protiv Ho u oktobru 2023. godine tvrdeći da je prekršila svoj ugovor o zaposlenju prenoseći preko 4,2 miliona USDT na adrese koje su joj pripadale i koje je kontrolisala. Nakon što je primila sredstva, tvrdilo se da je gospođa Ho krenula u šoping ludilo.

“ByBit je otkrio da je gospođa Ho napravila nekoliko značajnih kupovina od jula 2022. godine, uključujući penthaus stan u svojini sa suprugom, potpuno novi automobil i nekoliko proizvoda Louis Vuitton”, čuo je sud.

U svojoj odbrani, Ho je rekla da je navodna prevara izvršena od strane njenog rođaka “Jasona”, za koga je tvrdila da je neovlašćeno pristupio njenom radnom laptopu. Međutim, na osnovu standarda “Balansa verovatnoće”, sudija je zaključio da “Jason” ne postoji i doneo presudu u korist Bybita.