SEC optužuje Quantstamp zbog ICO-a u vrednosti od preko 28 miliona dolara.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • SEC je u svom nalogu naveo Howey Test i rekao da je firma navela investitore da očekuju da će vrednost njihovog tokena rasti sa uspehom firme. 
  • Quantstamp je pristao na nagodbu bez priznavanja ili negiranja optužbi. 

Blockchain firma za bezbednost će morati da plati oko 3,4 miliona dolara kako bi rešila optužbe Komisije za hartije od vrednosti i berze zbog sprovođenja neregistrovane početne ponude novčića. 

Quantstamp je prikupio skoro 28,35 miliona dolara u etheru i stabilnom koinu USD prodajom svog QSP tokena više od 5.000 investitora 2019. godine, rekla je SEC. 

Firma je 2017. godine objavila belu knjigu u kojoj je opisala svoje planove za kreiranje protokola na Ethereum blockchainu radi “automatizovane bezbednosne revizije pametnih ugovora”, rekla je agencija 21. jula u saopštenju

“U javnim izjavama, Quantstamp je naglasio veliki tržišni potencijal za proizvod za bezbednosnu reviziju pametnih ugovora koji je planirao da razvije i naveo kupce QSP-a da očekuju da će vrednost njihovih tokena rasti sa uspehom Quantstamp-ovog preduzeća”, rekla je SEC. 

Howey Test

SEC je naveo Howey Test, koji često koristi prilikom utvrđivanja da li je kriptovaluta hartija od vrednosti i podložna zakonima o hartijama od vrednosti. Test potiče iz slučaja iz 1946. godine pred Vrhovnim sudom SAD koji se odnosio na plantaže narandži i utvrdio šta se smatra investicionim ugovorom.

Test ima četiri elementa, uključujući očekivanje profita koje proizlazi iz napora drugih, zajedničko preduzeće ili ulaganje novca. 

Quantstamp je pristao na nagodbu bez priznavanja ili negiranja optužbi SEC-a. SEC je takođe osnovao fer fond kako bi vratio novac koji je Quantstamp platio investitorima.