Altsezona Q3 signali se pojavljuju nakon odluke o XRP-u: analitičari

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • Pad dominacije Bitkoina nakon presude Ripple-u – i rast Nasdaka – može ukazivati na početak altsezone u trećem kvartalu.
  • Nedavni izvještaj CryptoQuant-a se slaže.

Bitkoin je privukao tokove iz altkoina tokom drugog kvartala ove godine. Međutim, od nedavne presude Ripple-u, njegova tržišna dominacija je opala – ustupajući prostor altkoinima. Sada, analitičar sugerira da se signali za altsezonu u trećem kvartalu pojavljuju.

“Postoje signali za altsezonu u trećem kvartalu”, rekao je Gordon Grant, direktor trgovanja u Genesis Trading-u, za The Block, dodajući: “Ako pogledate rizične pokazatelje koji obično vode kada altkoini dobro prolaze, jedan od njih uključuje Nasdaq, koji se približava svom najvišem nivou svih vremena. Altkoini dobro prolaze kada Nasdaq raste.”

U.S. tehnološki Nasdaq indeks je porastao 38% od početka 2023. godine. Sada je na 14.063 poena – približavajući se svom najvišem nivou svih vremena u aprilu 2021. godine od 15.498 poena.

“Bitkoin je imao dobar drugi kvartal, pa ljudi žele rotirati oko kreditnog i rizičnog kruga”, primijetio je Grant, dodajući: “Ostvarili su dobitke u Bitkoinu, a sada će nešto prebaciti u ether, a zatim u rizičnije altkoinove. To je obrazac koji vidimo.”

Pad dominacije Bitkoina

Dominacija Bitkoina pala je ispod 50% nakon delimične pravne pobjede Ripple-a protiv U.S. Securities Exchange Commission. Sudija Analisa Torres, koja je predsjedavala slučaju, presudila je da XRP nije vrijednosni papir kada se prodaje na berzama. Međutim, federalni sudija je odobrio zahtjev SEC-a u vezi institucionalne prodaje XRP-a.

Prema podacima sa TradingView-a, dominacija Bitkoina trenutno iznosi 49.83% – što je manje od visokih 52% zabilježenih 29. juna i značajan pad na grafikonima odmah nakon presude Ripple-a 12. jula.

Dominacija Bitkoina oštro je pala nakon presude XRP-u. Izvor: TradingView

Najveća digitalna imovina po tržišnoj kapitalizaciji prešla je liniju dominacije od 50% usred nekoliko prijava za spot Bitkoin ETF-ove od strane vodećih finansijskih firmi. Dominacija digitalne imovine se kretala oko 52% nekoliko sedmica sve do najnovije presude u slučaju Ripple vs. SEC, koja ju je srušila sa trona. Nakon presude, XRP je skočio 73% i postao četvrta najveća kripto imovina. Ostali altkoinovi – poput Ethereuma, Cardana, Solane, Poligona i Stellara – također su zabilježili dvocifren rast.

‘Altsezone može biti započela’

Nedavni izvještaj CryptoQuant-a podijeljen sa The Block tvrdi da ovaj pad dominacije Bitkoina ukazuje na potencijalni početak altsezone. Međutim, unatoč povoljnoj presudi za XRP, derivatni tržišti i dalje odražavaju negativno raspoloženje među trgovcima.

“Pad dominacije tržišne kapitalizacije Bitkoina sugerira da je altsezone možda započela”, tvrdi izvještaj, dodajući: “Međutim, s obzirom na perspektivu derivatnih tržišta, čini se da trgovci i dalje imaju negativno raspoloženje unatoč presudi za XRP.

‘Ovo može biti samo pozitivno za prave memekoinove zajednice’

Kvartalni izvještaj od agregatora podataka o kriptovalutama CoinGecko istaknuo je dobitke ostvarene od strane različitih memekoinova u maju 2023. godine. Pepe je bio na vrhu, sa vrhunskim povratima od 1813x. Zatim je dostigao tržišnu kapitalizaciju od 1,8 milijardi dolara nakon listiranja na Binance-u. Međutim, od tada, memekoin je pao 65% od svog visokog nivoa početkom maja.

Jedan analitičar je sugerisao da bi presuda za XRP mogla pokrenuti još jedan memekoin reli. “Ako prodaja XRP-a, tokena izdatog od strane centralizovane entiteta na otvorenom tržištu, ne predstavlja prodaju vrijednosnog papira, onda to može biti samo pozitivno za prave memekoinove zajednice.” Hugh Eggar, web3 konsultant u The Egg Consultancy, rekao je za The Block. Eggar vjeruje da vrijednost memekoina uglavnom određuje snaga zajednica koje ih podržavaju, a ne napori centralizovanog tima.

Dok trgovinski volumeni altkoinova rastu, on očekuje da će memekoinovi vidjeti dio tog kapitalnog toka, uprkos njihovoj visokorizičnoj prirodi. “Ako se stvarno počne povećavati volumen u altkoinovima, vjerovatno je – kao i uvijek – da će oni koji ostvaruju profit prebaciti dio svojih kapitalnih dobitaka u imovinu koja je još rizičnija”, izjavio je.

Gordon Grant je sugerisao da bi reli memekoinova mogao uslijediti nakon rasta altkoinova, ali da će biti zakašnjenja. “Sve dok postoji likvidnost u kripto ekosistemu, memovi uvijek imaju tu mogućnost, ali treba vremena da se ostvare ti dobitci”, dodao je Grant.

Eggar nije optimističan u vezi sa naglim povratkom nekada popularnih memekoinova, navodeći trajno negativno raspoloženje i opterećene investitore kao odvraćajuće faktore. “Većina ovih kovanica će propasti prije nego što dostignu čak i tržišnu kapitalizaciju od 1 milion dolara, jer se sektor obiluje nedostatkom transparentnosti, pohlepnim razvojnim timovima i trgovcima sa PTSP-om iz medvjedovog tržišta”, upozorio je.