DOJ želi povećati istrage kriptovaluta spajanjem timova

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • DOJ spaja svoj Nacionalni tim za sprovođenje kriptovaluta u Odeljenje za računarski kriminal i intelektualnu svojinu, izjavio je zvaničnik u četvrtak.

Američko Ministarstvo pravde planira da proširi napore u borbi protiv kriminala povezanog sa kriptovalutama tako što će posvetiti poseban tim za kriptovalute u timu fokusiranom na računarski kriminal.

Počevši od ove nedelje, DOJ spaja Nacionalni tim za sprovođenje kriptovaluta u Odeljenje za računarski kriminal i intelektualnu svojinu, izjavila je Nicole Argentieri, zamenica glavnog pomoćnika državnog tužioca, u četvrtak u pripremljenom govoru

“Sada je vreme da NCET podignemo na sledeći nivo”, rekla je Argentieri. “NCET je bio izuzetno uspešan startap. Spajanje sa CCIPS-om će mu pružiti resurse i mogućnost da postigne još više.”

Spajanje će udvostručiti broj advokata u odeljenju za krivično pravo koji će biti dostupni za rad na pitanjima vezanim za kriptovalute, rekla je Argentieri. 

“Svima u oblasti sajber kriminala postalo je očigledno da su posao sa kriptovalutama i sajber gonjenja međusobno povezani, i to će postati još više u budućnosti”, dodala je Argentieri.

Tim za sprovođenje kriptovaluta je pokrenut u oktobru 2021. godine kako bi se fokusirao na pranje novca i sajber kriminal. Od tada, tim je pokrenuo postupak protiv kripto berze Bitzlato u januaru zbog navodnog vođenja poslovanja prenosa novca koje ne ispunjava zahteve za sprečavanje pranja novca i premeštanje nezakonito stečenih sredstava.

DOJ je takođe uhapsio Avrahama Eisenberga zbog njegovog iskorišćavanja decentralizovane berze Mango Markets prošle godine. 

Nova rukovodstva

Claudia Quiroz, dugogodišnja pomoćnica državnog tužioca, će obavljati funkciju vršioca dužnosti direktora NCET-a, rekao je zvaničnik. 

Eun Young Choi, koja je vodila tim od februara 2022. godine, će ostati u DOJ-u. 

“Želim da se zahvalim Eun Young Choi, prvom direktoru NCET-a, na vođstvu u izgradnji izvanrednog tima u okviru Ministarstva koji će zajednički raditi na ovim pitanjima. Ona je izvanredan tužilac i inovator, i radujemo se nastavku saradnje sa njom u njenom novom zadatku”, rekla je Argentieri.