Američko Ministarstvo pravde optužuje Bankmana-Frida da je procurio Elisonov dnevnik medijima.

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • DOJ je optužio bivšeg šefa FTX-a, Sema Bankman-Frieda, da je procurio privatni dnevnik Caroline Ellison, koja je vodila sestrinsku kompaniju Alameda Research.
  • Zatražio je od sudije Kaplana nalog koji ograničava izvanparnične izjave koje mogu ometati pravično suđenje.

Američko Ministarstvo pravde optužilo je Sema Bankman-Frieda, bivšeg izvršnog direktora propale kripto berze FTX, da je procurio privatni dnevnik bivše koleginice Caroline Ellison New York Times-u.

NYT je juče objavio članak koji proučava privatne zapise Ellison, koju opisuje kao “glavnog svedoka” u predstojećem suđenju Bankman-Friedu. Pre nego što je FTX propao, Ellison je vodila sestrinsku trgovačku firmu Alameda Research i povremeno je bila u romantičnoj vezi sa Bankman-Friedom.

Podnesak DOJ-a, koji je stigao juče kasno, optužuje Bankman-Frieda da je procurio Ellisonin dnevnik novinarima NYT-a u pokušaju da je diskredituje.

“Svrha optuženog u deljenju ovih materijala je očigledna. Ellison je priznala krivicu u sporazumu o saradnji i očekuje se da će na suđenju svedočiti da je sa optuženim dogovorila prevare kupaca i investitora FTX-a i zajmodavaca Alamede”, napisao je DOJ. Ellison je u decembru priznala krivicu za federalne optužbe, nešto više od mesec dana nakon propasti FTX-a. 

DOJ je nastavio: “Selektivnim deljenjem određenih privatnih dokumenata sa New York Times-om, optuženi pokušava da diskredituje svedoka, prikaže Ellison u lošem svetlu i unapredi svoju odbranu putem medija i van okvira sudnice i pravila dokaza: da je Ellison bila odbačena ljubavnica koja je sama izvršila ove zločine.”

DOJ traži od sudije da ograniči izvanparnične izjave

Kao odgovor, DOJ je zatražio od sudije Luisa A. Kaplana da sprovede nalog “koji ograničava izvanparnične izjave strana i svedoka koji mogu ometati pravično suđenje pred nepristrasnim porotom”.

DOJ je istakao da procurivanje koje ima za cilj diskreditovanje svedoka, osim što potencijalno može narušiti porotu, takođe može odvratiti druge svedoke od svedočenja.

Bankman-Fried se suočava sa preko 100 godina zatvora ako bude osuđen na niz optužbi koje su protiv njega podignute od strane američkih vlasti, uključujući optužbe za prevaru u vezi sa tvrdnjama da je on i drugi izvršni direktori FTX-a proneverili milijarde dolara klijenata. Trenutno je u kućnom pritvoru, a suđenje mu je zakazano za oktobar.