Bankman-Fried koristi sredstva kompanije za odbranu od krivičnog gonjenja, tvrdi FTX.

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • Glavni pokušaj povraćaja, koji cilja na preko milijardu dolara gotovine i drugih imovinskih sredstava za koje tvrde da su Sam Bankman-Fried i drugi izvršni direktori nezakonito uzeli ili reinvestirali, tvrdi da Bankman-Fried koristi deo transfera od 10 miliona dolara svom profesoru prava ocu za finansiranje svoje krivične odbrane.
  • Tužba takođe tvrdi da je mlađi brat Gabriela Bankman-Frieda želeo da kupi suverenu državu koristeći sredstva FTX Fondacije.

Nova tužba podneta u stečajnom sudu od strane starateljskog rukovodstva FTX-a protiv Sama Bankman-Frieda i drugih visokih izvršnih direktora FTX-a tvrdi da Bankman-Friedov otac finansira neuspešnog kripto magnata kroz nezakoniti zajam od kompanije.

Tužba podneta u četvrtak, najnovija tužba u vezi sa povraćajem sredstava podneta u složenom multinacionalnom stečajnom postupku koji se odvija u Stečajnom sudu za okrug Delaver, ima za cilj izbeći plaćanje ili povraćaj stotine miliona dolara od Bankman-Frieda, suosnivača FTX-a Garyja Wanga, bivšeg šefa Alameda Research Caroline Ellison i visokog izvršnog direktora FTX-a Nishada Singha.

Advokati koji zastupaju trenutno korporativno rukovodstvo FTX grupe su nedavno pokrenuli niz pokušaja povraćaja sredstava u vrednosti više miliona dolara, sa ciljem da povrate sredstva za koja tvrde da su nezakonito investirana ili data kompanijama ili pojedincima od strane Bankman-Frieda i izvršnih direktora FTX-a.

Pored već prijavljenih visokih iznosa, kao što je kupovina akcija u trgovačkoj aplikaciji Robinhood u vrednosti od 546 miliona dolara, tužba detaljno opisuje i druge slučajeve samoposlovanja koji uključuju Bankman-Friedovu porodicu.

Prema advokatima FTX grupe, Bankman-Fried je prebacio 10 miliona dolara FTX US sredstava na svoj lični račun na platformi, a zatim minut kasnije poslao isti iznos na FTX US račun pod imenom svog oca. Prema tužbi, Joseph Bankman-Fried, otac Sama, profesor prava na Stanford univerzitetu, zatim je prebacio skoro 7 miliona dolara na svoje lične račune u Morgan Stanley i TD Ameritrade; izgubio je preko 1 milion dolara od preostalih FTX US sredstava na neuspešnim kripto transakcijama.

Advokati kompanije tvrde da Bankman-Fried sada koristi preostala sredstva koja je dao svom ocu za finansiranje svoje sopstvene krivične odbrane.

Ostrvo gospodina Bankman-Frieda

U drugom slučaju opisanom u tužbi, mlađi brat Sama Bankman-Frieda, Gabriel, je jednom prilikom izneo plan da kupi Nauru, suverenu ostrvsku mikrodržavu u Mikroneziji, kako bi stvorio utočište posle apokalipse za pristalice efektivnog altruizma. Sam Bankman-Fried je glasno zagovarao tu filozofiju, koja se u osnovi svodi na to da se zaradi što više novca kako bi se što više dalo vrednim uzrocima.

Mlađi Bankman-Fried je takođe razmišljao o korišćenju suverene države za stvaranje laboratorije za eksperimente u ljudskoj genetici.

“Jedan memo koji je razmenjen između Gabriela Bankman-Frieda i jednog službenika FTX Fondacije opisuje plan kupovine suverene države Nauru kako bi se izgradio ‘bunker/sklonište’ koje bi se koristilo za ‘neki događaj u kojem 50%-99.99% ljudi umre [da] bi se osiguralo da većina EA [efektivnih altruista] preživi’ i za razvoj ‘razumnih regulativa u vezi sa unapređenjem ljudske genetike i izgradnju laboratorije tamo’”, navodi se u tužbi citirajući mlađeg Bankman-Frieda.

Tužba dodaje: “Memo dalje napominje da ‘verovatno postoje i druge stvari koje je korisno raditi sa suverenom državom.’”

Prema tužbi, FTX Fondacija je primila novac koji je uključivao sredstva pomešana sa FTX korisničkim novcem. Advokati koji podnose tužbu takođe tvrde da većina od 35 miliona dolara koje je Sam Bankman-Fried usmerio ka Guarding Against Pandemics, drugoj dobrotvornoj organizaciji osnovanoj od strane Bankman-Frieda – koja neobično ima sopstvenu političku donatorsku granu – potiče iz računa Alameda Researcha.

Tužba takođe ponavlja prethodne tvrdnje da su Bankman-Fried, Singh i drugi neimenovani visoki izvršni direktor FTX Grupe donirali preko 100 miliona dolara u političke svrhe. Većina novca potiče iz sredstava pomešanih sa FTX korisničkim novcem, tvrdi tužba, dok se povremeno finansiranje donacija vrši putem “navodnih zajmova” od strane FTX grupe.

Te donacije se odnose na jednu od krivičnih optužbi sa kojima se suočava Bankman-Fried.