Australija mora ubrzati napore u regulisanju kriptovaluta kako bi ostala relevantna, kaže izvršni direktor Coinbase-a.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Faryar Shirzad, glavni direktor politike u Coinbase-u, rekao je na saslušanju Senata za zakon o kriptovalutama da Australija mora osigurati regulatornu jasnoću ako želi ostati relevantna u globalnoj utrci.
  • “Što pre Australija djeluje, to prije možemo izgraditi i ulagati u okvir koji razumijemo da će biti stabilan i otporan kako bismo mogli rasti”, rekao je Shirzad.

Australija mora ubrzati uspostavljanje preciznije regulative za kriptovalute ako želi pratiti globalnu utrku, izjavio je danas izvršni direktor Coinbase-a na saslušanju australskog Senata.

Faryar Shirzad, glavni direktor politike u kripto razmjeni Coinbase, rekao je da Australija mora brzo uvesti regulatorni okvir ili zakon vezan za kriptovalute – jer su druge konkurentske jurisdikcije postavile jasne vremenske okvire za regulaciju.

“Što se tiče vremenskih okvira, možda će vas zanimati da će MiCA biti uveden najkasnije početkom 2025. godine. To je najduže. Ujedinjeno Kraljevstvo ubrzava svoje konzultacije kako bi se pokušalo izboriti s tim vremenom. Dakle, kada gledate velika globalna tržišta kriptovaluta, to pruža datum oko kojeg se drugi pokušavaju organizirati”, rekao je Shirzad putem video konferencijskog poziva na javnom saslušanju Odbora za zakonodavstvo o ekonomiji australskog Senata.

Saslušanje je održano kao dio postupka Digital Assets (Market Regulation) Bill 2023, privatnog zakona senatora Andrewa Bragga koji je predstavljen u ožujku.

Sporo napredovanje

Digital Assets Bill koji je sponzorirao Bragg ima za cilj uvođenje licenciranja za kripto razmjene i pojašnjenje zahtjeva za čuvanje. 

“Digital Assets Bill će Australiju vratiti u utrku za regulaciju”, rekao je Bragg u izjavi u ožujku. “Australija može biti središte digitalnih sredstava uz zaštitu potrošača digitalnih sredstava. Ali moramo djelovati odmah.”

U međuvremenu, u veljači je australsko Ministarstvo financija objavilo konzultacijski dokument o potencijalnoj regulaciji kriptovaluta koja primjenjuje neke postojeće financijske okvire za reguliranje kripto sektora zemlje. 

Ministarstvo je na saslušanju Senatskog odbora u utorak izjavilo da je prikupilo povratne informacije od 91 dionika za konzultacijski dokument koji se odnosi na ono što naziva “mapiranjem tokena” – odnosno “procesom identifikacije ključnih aktivnosti i funkcija proizvoda u kripto ekosustavu i mapiranjem na postojeće regulatorne okvire.”

Nghi Luu, pomoćnik tajnika Uprave za kapitalna tržišta, plaćanja i financijske inovacije Ministarstva financija, rekao je Odboru da Ministarstvo planira objaviti rezultate konzultacija s doradama predloženog regulatornog okvira u sljedećim tjednima.

Globalna utrka

Svjedočenja na današnjem saslušanju sugeriraju da Australija zaostaje u regulaciji kriptovaluta u usporedbi s drugim jurisdikcijama, uključujući Europsku uniju, Ujedinjeno Kraljevstvo i Singapur.

Hong Kong, koji je u lipnju uveo režim licenciranja za platforme za trgovanje kriptovalutama, “prošle godine je iznenada odlučio signalizirati svoj interes za uvođenje i integraciju kriptovaluta u svoj financijski sustav”, rekao je Shirzad iz Coinbase-a. 

“I uspjeli su tijekom sljedećih devet mjeseci objaviti konzultacijski dokument, prikupiti javne komentare, objaviti nacrt propisa, dovršiti ga i uvesti ga u život. To je vrlo, vrlo brzo razdoblje i primjer je brzine kojom se tržišta kreću kako bi bila konkurentna u utrci”, dodao je.

Shirzad je rekao da je brzina i dalje ključna, ali “ravnoteža postavljenih pravila također je vrlo važna”.

“Dakle, važno je osigurati da je okvir operativan i da omogućava globalnim tvrtkama da iskoriste snagu svojih globalnih operacija kako bi služile lokalnom tržištu i slično. Dakle, detalji sv