Računovodstvena firma BDO nije pronašla ništa sumnjivo u kontroverznom sporazumu FTX Europe.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Ексклузивно

Брз преглед

  • FTX Trading је недавно тужио унутрашње особе у колапсираној европској јединици крипто размене, тврдећи да је бивши извршни директор Сам Банкман-Фрид значајно преплатио за њу. 
  • BDO је у извештају који је произведен као део процеса прекуповине навео да договор представља фер вредност.
  • Рачуноводствена фирма се скоро потпуно повукла из крипто сектора. 

Рачуноводствена група BDO није пронашла ништа неправилно у ФТХ-овом прекупу Дигитал Асетс АГ (ДААГ), швајцарске стартапа који је касније преименован у ФТХ Европа.  

У изводима дугачког извештаја који је прегледао The Block, објављеног у априлу 2022. године као део процеса прекуповине, БДО је написао да договор “разумно представља фер вредност”. То се оштро разликује од става ФТХ Трејдинга из новије жалбе.

ФТХ Трејдинг, под управом ветерана банкротства Џона Реја, поднео је неколико тужби у последњим недељама као део кампање за повраћај средстава за која тврди да су расподелјена са небрежношћу док је неуспели пословни модел размене био под контролом наводног преваранта Сама Банкман-Фрида. 

Као један од новијих примера, ФТХ Трејдинг тужи унутрашње особе у колапсираној европској јединици крипто размене – тврдећи да је бивши извршни директор Банкман-Фрид значајно преплатио за њу, делом због његово наводно блиских веза са извршним директорима ДААГ-а Патриком Грунхом, Робином Мацкеом и Брендоном Вилијамсом, који су предмет жалбе. 

Ново руководство банкротиране крипто групе представило је овај договор као један од многих “спорних инвестиција” које су Банкман-Фрид и његови сарадници финансирали користећи присвојена средства. 

С друге стране, извештај БДО-а предлаже да је “скупљен на основу договора између познатих, неповезаних страна”. 

Мало више од бизнис плана

Представник ФТХ Трејдинга је рекао оцени БДО-а: “Извештај о вредности из априла 2022. године просто претпоставља да је куповна цена одраз фер вредности јер је била ‘на руку’, и, наравно, не може се претпоставити фернес преварне трансакције на основу чињенице да се десила”.

Такође су поновили неке од кључних тачака жалбе, додавши да је ФТХ Трејдинг поднео тужбу за повраћај више од 320 милиона долара “погрешно плаћених туженима од стране ФТХ по налогу Сама Банкман-Фрида за прекуповину компаније, наводна вредност које је потекла од лиценце добијене након трансакције за мало више од 2 милиона долара”. Та цифра се односи на €2 милиона које су Мацке и Грунх платили за прекуповину K-DNA Финансијс Сервисес Лтд., лиценциране кипарске инвестиционе фирме.

Поред те лиценце, ФТХ Трејдинг тврди да је Банкман-Фрид и његови колеге платили више од 376 милиона долара за мало више од “бизнис плана”.

БДО није одговорио на више захтева за коментар о оцени. ДААГ је одбио да коментарише. 

Ревизори беже из крипта

Недостатак дужне пажње коју су инвеститори и купци из крипто сектора показали премању је подробно испитан након колапса ФТХ-а и низа других јако хвалјених стартапа прошл