Bald memecoin ima potencijalne veze sa Alameda Research

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukratko:

  • Igor Igamberdiev, šef istraživanja u Wintermute-u, pronašao je informaciju na chain-u da je developer Bald memecoina bio povezan sa Alameda Research-om.
  • Ključno za njegova saznanja je stariji novčanik povezan sa Alameda-om, koji je koristio istu FTX adresu za depozit kao i Bald deployer.

Dok se kripto zajednica suočava sa navodnim rug pull-om Bald memecoina – činom koji je doveo do strmoglavog pada tržišne vrednosti Bald-a – analitičari ispituju događaje koji su doveli do ovog trenutka.

Bald token je privukao značajnu pažnju unutar kripto sfere, dostigavši tržišnu kapitalizaciju od 85 miliona dolara. Naglo povlačenje likvidnosti je dovelo do strmoglavog pada cene, gotovo do nule, što podseća na karakteristike “rug pull” – obmanjujuće strategije u kojoj ključni developeri ili vlasnici ”isključili” likvidnost, dovodeći do kolapsa cene tokena. Developer tokena je na Twitter-u priznao da je povukao likvidnost.

Igor Igamberdiev, šef istraživanja u Wintermute-u, je istakao saznanje koje ukazuje da je Bald deployer – smart contract adresa koja je korišćena za kreiranje Bald memecoina na Base mreži – bio povezan sa Alameda Research-om, bivšim istraživačkim i trgovačkim odeljenjem sada propale FTX berze.

Ključno za Igamberdievova saznanja je identifikacija starijeg novčanika (0x000f7f) povezanog sa deployerom. Ova veza je uspostavljena činjenicom da su adresa Bald deployera i 0x000f7f koristili isti račun za depozit na FTX berzi. Osim toga, Alameda je direktno interagovao sa ovom adresom novčanika još od juna 2021. godine.

On-chain tragovi koji potvrđuju vezu između 0x000f7f i Alameda (Izvor: Etherscan)

Igamberdiev je otkrio da je novčanik 0x000f7f pokazivao značajnu aktivnost tokom 2019-20. godine na platformama kao što su Oasis, 0x v2.1, dYdX v2 i Set Protocol. Priroda ovih interakcija ukazuje da je vlasnik novčanika imao značajan kapital i tehničko znanje.

Iako ovo ne dokazuje da je Alameda deployovao Bald token, tragovi na lancu pokazuju snažnu vezu između njegovog developera i Alameda-e.

Još jedan novčanik ulazi u priču

Prema Igamberdievu, pomenuti novčanik je povezan sa drugom adresom novčanika (0xF3ad7b) koji je pokazivao ponašanje na lancu tipično za FTX. Veza je utvrđena na osnovu zajedničkog korišćenja iste FTX adrese za depozit kao i 0x000f7f.

Ovaj drugi novčanik je prepoznat kao značajan trgovac na dYdX platformi i igrao je ulogu u ranim SushiSwap predlozima. Adresa je takođe dobila POAP NFT od Yearn lansiranja i dodelila značajne iznose za farmovanje tokena na platformama kao što su Compound, SushiSwap, Cream i Stargate. Ove aktivnosti se poklapaju sa tipičnim DeFi operacijama FTX-a, pretpostavio je Igor. Takođe je sugerisao da primarna angažovanost novčanika sa offshore berzama dodatno ukazuje na vezu sa FTX-om.


Izvor: The Block